Informativni rat

Zapad potiče Kijev na destruktivnu ulogu

Vijesti / Svijet | 17. 09. 2014. u 09:06 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef ruske diplomacije Sergej Lavrov izjavio je danas da je NATO odigrao destruktivnu ulogu u ukrajinskoj krizi i da faktički potiče Kijev na nasilno rješavanje konflikta, odbacujući optužbe za rusko vojno miješanje u Ukrajini kao dio informativnog rata.

''Privlači pažnju destruktivna uloga NATO-a tokom čitave unutarukrajinske krize. Između ostalog, Alijansa je krenula s jačanjem vojnog potencijala Ukrajine, koji se, kao što je poznato, koristi protiv civila. Rukovodstvo NATO-a podržava namjere država-članica da u većem obujmu opskrbe Ukrajinu specijalnim sredstvima, vojnom opremom, koje ukrajinske vlasti mogu upotrijebiti za unutarnju represiju. Na taj način Kijev se faktički potiče na nasilno rješavanje konflikta'', rekao je Lavrov.

Nijednom nisu predstavili činjenice

Ruski ministar vanjskih poslova je za Rasijskuju gazetu, tiskanu kao podlistak španjolskom El Paisu (Russia Beyond The Headlines), rekao kako planovi održavanja vježbi zemalja Alijanse s Ukrajinom na ukrajinskoj teritoriji, objelodanjeni na nedavnom summitu u Walesu, "ne doprinose mirovnom procesu i samo produbljuju raskol u ukrajinskom društvu", prenijele su ruske agencije.

Lavrov je optužbe za rusko vojno miješanje u Ukrajini nazvao dijelom informativnog rata.

''Optužbe Rusije za vojno miješanje u konflikt čuju se ne prvi put - od samog početka krize optužuju nas praktično za sve. Pritom, nijednom nisu predstavili činjenice'', rekao je šef ruske diplomacije.

Prema Lavrovljevim riječima, "karakteristična crta pozicije SAD i nekih evropskih zemalja" je "odsustvo dokaza, prešutkivanje i iskrivljavanje istine".

''To se odnosi i na tvrdnje o kretanju naše vojske, i istragu o katastrofi malezijskog Boeinga i tragediji na Majdanu ili u Odesi, i na mnoge druge situacije'', kazao je Lavrov koji je rekao da se danas Ukrajina nalazi pred izborom ili da krene "putem mira i konstruktivnog dijaloga u društvu, ili da zapadne u autoritarnost i nacional-radikalnu diktaturu".

Jasna pozicija Rusije

''Odluka je na Kijevu i ukrajinskom društvu'', rekao je ruski ministar vanjskih poslova, dodajući da se pojavila realna šansa za prekid bratoubilačkog rata, za što je potrebno da se paralelno s održanjem primirja što prije pokrene otvoreni dijalog uz sudjelovanje svih regija i političkih snaga.

Za izbjegavanje dalje eskalacije u Ukrajini, kako je rekao, krajnje je važno da "svi bez izuzetka vanjski igrači pokažu suzdržanost".

''To se, nažalost, ne može reći za postupanje nekih zapadnih partnera, koji umjesto ozbiljne analize kompliciranih unutarnjih socijalno-političkih procesa u toj zemlji, više vole da neosnovano prebacuju na Rusiju svu odgovornost za ono što se događa. Naša pozicija je potpuno jasna: želimo mir u Ukrajini koji je moguće dostići samo putem širokog nacionalnog dijaloga'', kazao je i dodao kako nastavak pritisaka na Rusiju neće pomoći da se riješi ukrajinska kriza, nego će je samo produbiti.

Za novi paket sankcija EU Rusiji, koji je stupio na snagu 12. rujna, Lavrov je rekao kako predstavlja odgovor Bruxellesa na rezultate susreta Kontakt-grupe u Minsku za rješavanje situacije u Ukrajini koji "uopće ne uvažava realnost" i "faktički šalje signal izravne podrške 'stranci rata' u Kijevu".

Šef ruske diplomacije je, pritom, izrazio nadu da će "na kraju prevladati pragmatizam i zdrav razum u pristupu partnera" a Rusija zadržava pravo da poduzme mjere zaštite svojih legalnih interesa, prenosi Tanjug.

''SAD, EU i druge zemlje treba najzad da čuju glas razuma i prekinu besmisleno 'vrzino kolo' aktivnosti po principu 'oko za oko, zub za zub', koje su oni sami i započeli'', rekao je Lavrov.

Kopirati
Drag cursor here to close