Izbori

Zamršeni Mostar još ima šanse

Vijesti / Flash | 16. 03. 2016. u 13:24 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Izmjene Izbornog zakona BiH vezane za Grad Mostar još moguće, a kolika je vjerojatnost, zavisi od ključnih političkih subjekata i spremnosti da se razgovara i u taj razgovor unese kompromis'', rekao je član Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH i izaslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Halid Genjac.

''Mogućnost postoji, rješenje koje se postigne i ukoliko se o njemu postigne konsenzus, može ići po hitnoj proceduri i sve je to moguće završiti prije početka maja, kada će biti objava općinskih izbora'', kazao je Genjac i istaknuo kako SDA nikada nije i neće zagovarati podjelu Mostara.

Predvečerje izbora

Član Interresorne radne grupe za pripremu izmjena i dopuna izbornog zakonodavstva BiH Lazar Prodanović izjavio je kako ova grupa nije utvrdila nijednu revolucionarnu izmjenu i ocijenio da je mogla više da uradi, posebno kada je riječ o radu biračkih odbora kao najslabije karike u izbornom procesu.

Navodeći da nema ništa posebno novo u odnosu na postojeći zakon, Prodanović je ukazao da je nedostatak dovoljne spremnosti unutar Interresorne radne grupe onemogućio bitnije izmjene zakona u vezi s radom biračkih odbora u kojima se nakon zatvaranja birališta dešavaju velike zloupotrebe.

"Ovo je bilo moguće u datom trenutku, iako opravdanje ne postoji. ?asno je da smo radili u predvečerje predstojećih izbora i da je to imalo bitnog utjecaja na rezultat", rekao je Prodanović nakon sjednice i dodao kako je dogovoreno da na prva tri mjesta na kandidatskim listama bude jedna osoba manje zastupljenog spola.

Izrazio je nadu da će uskoro biti pronađeno rješenje za provođenje odluke Ustavnog suda BiH za grad Mostar, da bi izbori u Mostaru bili održani kad i lokalni izbori u ostatku BiH.

Pitanje Srba u Mostaru

Prodanović, koji je i zastupnik SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, ne slaže se da je rješavanje pitanja izbora za grad Mostar prepušteno samo HDZ-u BiH i SDA.

"To je pitanje ustava Federacije BiH, Statuta grada Mostara. Odluka se donosi u Parlamentarnoj skupštini BiH i potrebna je podrška i drugih političkih subjekata, ne samo ove dvije stranke", podsjetio je Prodanović.

Prema njegovim riječima, veoma je bitno pitanje učešća u Mostaru političkih predstavnika srpskog naroda kao konstitutivnog naroda.

"Broj njihove minimalne zastupljenosti u Gradskoj skupštini treba zadržati na dosadašnjem - četiri, a potrebno bi bilo približno ujednačiti glasove za izbor kandidata u Gradsku skupštinu", naveo je Prodanović.

Izuzetno zamršeno

Genjac pak kaže kako rješenje ili rješenja i ideje koje su predlagali ''uvijek sadrže jedinstveno područje grada Mostara, jedinstveni Grad, gradonačelnik, dogradonačelnik, jedinstveni budžet, finansije, poreze, urbanizam, itd''.

''Dakle, svako rješenje sadržava te elemente jedinstvenog grada s vrlo snažnim i jasnim nadležnostima. Ono gdje mislimo da prostor ili područje, gdje mislimo da treba tražiti rješenje i mogućnost kompromisa, zasnivamo na sporazumu o oživotvorenju FBiH, koji je sastavni dio Dayonskog sporazuma'' naveo je Genjac.

Naglasio je da je Mostar ''izuzetno zamršeno pitanje''.

''To je vrlo teško pitanje, zamršeno i zato treba biti vrlo strpljiv. Mislim da iznošenje ili kritiziranje određenih ideja u javnosti ili dijalog u javnosti, a prije nego što najodgovorniji politički subjekti pokušaju ili pronađu neki kompromis, da ne doprinosi rješenju. Mislim da treba unutar onih koji su od građana, prije svega Mostara, dobili povjerenje da pokušaju pronaći rješenje, a onda da se pokuša pronaći i suglasnost svih političkih subjekata u Mostaru, testirati kod građana i onda ići na Interresornu grupu'', kazao je Genjac.

Po njegovim riječima, ukoliko se bude spremno za pojačan politički angažman i ukoliko se bude, prije svega, spremno za kompromis, ima vremena za to, ''ima vremena da se pronađe okvirno rješenje i ima vremena da se obavi i dijalog s ostalim političkim subjektima''.

Uvjetovan odgovor

''Ima onda vremena da se dostavi Interresornoj grupi, a eventualno onda po hitnoj proceduri da se to usvoji u Parlamentarnoj skupštini BiH. Dakle, ako ima političke spremnosti, ako ima političke odgovornosti i spremnosti na kompromise imamo vremena da riješimo to'', zaključio je Genjac.

Upitan imaju li Mostarci razloga da očekuju ove godine održavanje izbora u tom gradu, Genjac je kazao da je odgovor vrlo uvjetovan odnosom političkih subjekata prema ovom rješenju.

''Ponavljam, ako bude spremnosti na pojačan politički angažman i spremnosti na postizanje kompromisa, Mostarci mogu očekivati izbore. Vode se intenzivni razgovori i gradskih rukovodstava stranaka i političkih rukovodstava stranaka u cijelosti, vode se intenzivni razgovori, pojavljuju se prijedlozi. Očigledno ni jedan od tih prijedloga ne ispunjava sve uvjete, ali negdje između tih prijedloga mora se pronaći kompromis i građanima Mostara konačno ponuditi perspektiva i održavanje izbora'', istaknuo je Genjac.

Članica Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH i zamjenica predsjednika HDZ-a BiH Borjana Krišto izjavila je novinarima u Sarajevu da Interresorna radna grupa nije dobila nikakve prijedloge vezane za Grad Mostar.

''Podržali smo stavove Gradskog odbora HDZ-a BiH za implementaciju te odluke, a odnosi se za Grad Mostar'', kazala je Krišto.
Dodala je da su to prijedlozi o kojima trebaju razgovarati s drugim političkim predstavnicima, ''sa svima onima koji imaju parlamentarnu većinu kako bi ti prijedlozi prošli i implementirala se odluka Ustavnog suda''.
''Imamo, isto tako, prijedloge i drugih političkih opcija'', navela je 

Kopirati
Drag cursor here to close