Obrana

Žalbe na prvu presudu za pridruživanje Islamskoj državi

Vijesti / Flash | 11. 02. 2016. u 18:06 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Obrane četvorice optuženih za pridruživanje Islamskoj državi zatražile su od Apelacijskog vijeća Suda Bosne i Hercegovine da ukine prvostupanjsku presudu kojom su osuđeni na ukupno sedam godina i dva mjeseca zatvora. Obrane Huseina Erdića, Midhata Trake, Nevada Hušidića i Merima Keserovića žalile su se zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja i povreda postupka, dok je Državno tužiteljstvo zatražilo potvrđivanje osuđujuće presude.

Prošlog listopada Erdić je osuđen na tri godine i šest mjeseci, Trako na godinu i šest mjeseci, dok su Hušidić i Keserović osuđeni na po godinu dana zatvora zbog nezakonitog formiranja i pridruživanja stranim paravojnim i parapolicijskim snagama.

Trako je proglašen krivim da je, po prethodnom dogovoru sa Erdićem, dao Hušidiću i Keseroviću novac za kupovinu avionskih karata na relaciji Sarajevo-Istanbul. Oni su uhićeni 18. veljače prošle godine u akciji "Damask 3". Erdićev odvjetnik Adil Lozo je rekao da njegov branjenik nije izvršio mobilizaciju drugih osoba da se bore za Islamsku državu.

''U presudi je ostalo nejasno kome bi se te osobe trebale pridružiti i tko su te paravojne i parapolicijske formacije'', pojasnio je Lozo i dodao da je kazna od tri godine i šest mjeseci previsoka. Obrana Midhata Trake u žalbi je navela da je prvostupanjska presuda zasnovana na indicijama te da nije dokazano da je njihov klijent nekome davao novac.

Hušidićev odvjetnik u sudnici nije obrazlagao žalbe, dok je Senad Bilić rekao da je njegov branjenik Keserović uhićen i ispitivan nezakonito.

Tužitelj Saša Sarajlić zatražio je da se žalbe odbiju i prvostupanjska presuda potvrdi, kazavši da su Hušidić i Keserović surađivali s Državnim tužiteljstvom i da su priznali namjeru pridruživanja terorističkoj grupi, Islamskoj državi.

''Mi smo pogodno tlo za formiranje ovih organizacija i želimo to u korijenu srezati'', naglasio je Sarajlić.

Apelacijsko vijeće će odluku o žalbama iznijeti naknadno, prenosi BIRN.

Kopirati
Drag cursor here to close