Nobilo

Žalba šestorke u Haagu: Jesu li HVO i Herceg Bosna bili agenti Hrvatske?

Vijesti / Flash | 20. 03. 2017. u 08:38 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Hrvatska je izravno ugrožena s rezultatima ove presude. Mogla se angažirati preko odvjetničkog tima. Da se u javnosti ignorirali ovo suđenje, to je točno. Hrvatsko sudjelovanje u BiH se ignorira u javnosti'', izjavio je odvjetnik Anto Nobilo uoči žalbenog pretresa u predmetu Prlić i drugi koji počinje danas pred Sudom u Haagu.

Nobilo, koji je zastupao i Tihomira Blaškića u Haškom tribunalu za N1 rekao je kako je teško reći što se može očekivati jer ''nitko od nas koji nije bio u sudnici i nije pratio dokazni postupak''.

''Na osnovu pisanja medija teško je dati stručni stav. Ne bih se upuštao o ocjenu krivice. Hoće li biti oslobođeni, ili će kazna biti potvrđena ili povećana to zna onaj koji je bio u sudnici", rekao je Nobilo za N1.

Naime, predmet 'Prlić i drugi' jedan je od najdužih i najkompliciranijih predmeta vođenih pred Međunarodnim sudom. Suđenje je počelo 26. travnja 2006. godine.

Na pitanje zašto ovaj predmet traje ovoliko dugo, Nobilo je rekao da je razlog jer se radi o ''ljudima koji su predstavljali vrh paradržave Herceg-Bosne i to je najviša razina odgovornosti''.

''Radi se o brojnim djelima na širokom području, o vojnom i političkom vrhu. Vjerojatno je to razlog, premda u Haagu pretjerano dugo traju postupci. Nije normalno da jedan postupak traje 10-11 godina", izjavio je Nobilo te objasnio da postoje dvije razine presude koje su važna za Hrvatsku.

"To je međunarodni oružani sukob po kome bi HVO i Herceg Bosna bili agenti Republike Hrvatske i djelovali u njezinom interesu i njezine politike, državnih ciljeva u BiH. Tako Hrvatska je bila umiješana u rat u BiH, ratovala na teritoriji susjedne države i to je politički neugodna situacija s kojom bi se Hrvatska prije ili kasnije morala pomiriti. Ako se utvrdi i udruženi zločinački poduhvat, onda to znači da je hrvatski državni vrh bio izravno involviran u izvršenje teških kaznenih djela. To je još jedna teška optužba, pogotovo jer o Tuđmanu i toj vlasti se govori u hvalospjevima. Nitko ne spominje tamne strane hrvatske politike i ako se to potvrdi bit će priličan šok", objasnio je.

Rekao je kako to što se šestorka predala i dobrovoljno otišla može utjecati na kaznu, ali ne i na pitanje kaznene odgovornosti.

''Čini mi se da je danas sva arhiva dostupna i mogu reći da je očerupana. Ono što je ostalo daleko je od potpune dokumentacije'', rekao je.

Govoreći o odnosima dvije zemlje, rekao je kako BiH ne može podnijeti tužbu protiv Hrvatske za genocid.

''Ali tko vam nanese štetu, možete tražiti reparaciju štete. Ako se potvrdi ovo o čemu govorimo, postoji mogućnost da svaka od žrtava podnese tužbu. BiH bi mogla tražiti reparaciju štete zbog ratnih razaranja", rekao je Nobilo.

Kopirati
Drag cursor here to close