SDP; DF i NS

Zakon o radu poslan na sud

Vijesti / Flash | 27. 10. 2015. u 11:16 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izaslanici SDP-a BiH, Demokratske fronte i Naše stranke u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH pokrenuli su danas pred Ustavnim sudom Federacije BiH spor u vezi s procedurom usvajanja Zakona o radu.

Spor je, priopćio je SDP, pokrenulo 17 izaslanika Doma naroda.

''Prijedlog Zakona o radu u redovnoj proceduri je razmatran i usvojen na sjednici Doma naroda održanoj 30. srpnja 2015. godine. Kršenjem Poslovnika o radu Doma naroda Parlamenta FBiH te Ustava FBiH od strane rukovodstva Doma, izaslanicima Doma naroda onemogućeno je pravo da ulažu amandmane na predloženi zakon, čime temeljna demokratska procedura usvajanja zakona zajamčena Ustavom FBiH nije ispoštovana'', navodi se u priopćenju uz pojašanjenje kako je upravo to predmet Zahtjeva za rješavanje ovog ustavnog spora.

Predmetni spor tiče se odnosa unutar Doma naroda Parlamenta FBiH, te ugrožavanja osnovnih demokratskih prava izaslanika u tom Doomu da, prilikom usvajanja jednog izuzetno bitnog zakona, ne mogu iskoristiti demokratsku proceduru i svoja prava pri njegovom usvajanju, zbog čega se ne može više govoriti o ''demokratski usvojenom zakonu'', naveo je SDP.

''Vjerujemo da će Ustavni sud FBiH, kao i u ranijim sličnim slučajevima, presuditi da se nikakvi akti usvojeni, uz kršenje Poslovnika o radu najviših zakonodavnih institucija te Ustava FBiH, ne mogu primjenjivati i moraju biti stavljeni izvan snage'', navodi SDP.

Kopirati
Drag cursor here to close