Ide na ustavni sud

Zakon o radu: Opozicija napustila sjednicu

Vijesti / Flash | 30. 07. 2015. u 11:14 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Većina izaslanika izjasnila se da Prijedlog zakona o radu ostane u dnevnom redu današnje izvanredne sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, koja je u tijeku u Sarajevu.

Povlačenje s dnevnog reda tražili su službeno izalsaničkli klub Srba i izaslanica iz Kluba Bošnjaka Lejla Imamović, članica Demokratske fronte.

Za povlačenje je glasovalo 20 izaslanika, ali su 23 bila protiv a osam ih je bilo suzdržano.

Zbog toga što je zakon ipak ostao u dnevnom redu, izaslanici koji su članovi Socijaldemokratske partije BiH, napustili su sjednicu.

Njihov predstavnik Slaviša Šućur, koji je u Domu naroda predsjedavajući Kluba Srba, rekao je da će, bude li usvojen, biti zatraženo preispitivanje tog teksta od Ustavnog suda.

Sjednicu su nakon SDP-ovaca također napustili izaslanici, ujedno članovi Saveza bolju budućnost BiH, Demokratske fronte i Naše stranke.

Oni koji su smatrali da danas ne treba otvarati raspravu o zakonu, kao argument su navodili da nisu imali vremena ulagati amandmane, što je po njima, kršenje poslovnika, jer su obavijest o sjednici dobili prije dva dana.

Federalni premijer Fadil Novalić pozvao je sve izaslanike da ulažu, ako žele, amandmane na ovoj sjednici.

Predsjedništvo Naše stranke je svoje zamjerke na Prijedlog Zakona o radu formuliralo u 10 amandmana.

U njima je razdoblje primjene trenutnih kolektivnih ugovora nakon usvajanja zakona povećan s 90 na 120 dana, traži se povećanje sankcija prema poslodavcima za kršenja odredbi zakona, ograničavanje prekovremenog rada na 50 sati tjedno u skladu s EU standardima, te bolja zaštita radnika s invaliditetom i maloljetnih radnika, priopćeno je iz Naše stranke.

''Preuzeli smo obvezu koju građani očekuju od ozbiljne opozicije u zemlji, te ispraviti štetu koju je SDA i federalna vlast napravila pokušavajući progurati ovako važan zakon bez javne rasprave i ozbiljnog učešća zainteresiranih strana. Naši amandmani idu u pravcu onoga što smo zacrtali kao naš cilj kada je u pitanju Zakon o radu, a to je da on treba da štiti dobre radnike od loših poslodavaca i dobre poslodavce od loših radnika. Populistički linč, koji o ovom pitanju traje već neko vrijeme, ne bavi se odredbama zakona nego budućim izbornim rezultatima i neće donijeti nikakvu korist za radnike, već za one koji to rade'', kazao je Predrag Kojović, izaslanik Naše stranke u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

''Vidjeli smo to na primjeru Grčke. Širiti takav populizam u BiH znači zalagati se za status quo koji će nas - u tom su se svi složili - dovesti do financijskog kolapsa. Umjesto toga mi biramo ono što je u interesu države BiH pa makar došli na udar tih populista. Sadržaj naših amandmana je takav da se traže neke bitne promjene ponuđenog Prijedloga, te njihovo neusvajanje smatramo crvenom linijom ispod koje nećemo biti u prilici glasovati za ovaj zakon'', dodao je Kojović.

SDP je priopćio kako je usvajanjem dnevnog reda sa spornim Zakonom o radu višestruko prekršen Poslovnik o radu i važeći propisi, čime je rad Parlamenta doveden u stanje anarhije.

''Naši izaslanici iskoristit će pravo i pokrenuti sudske procese kojima ćemo osporiti današnje postupke koji predstavljaju klasično pravno nasilje'', navodi se u priopćenju SDP-a BiH.

Kako ističu iz te stranke posebno je sramotna činjenica da je vlast SDA i HDZ saveznika za usvajanje dnevnog reda sjednice našla u "Dodikovom SNSD-u, te stranci osuđenog ratnog zločinca Fikreta Abdića".

''Time su SDA i HDZ pokazali da su zarad lično-sopstveničkih interesa spremni na sve'', priopćio je Centar za informiranje SDP-a BiH.

Povodom ovog zakona, za koji sindikati smatraju da krši prava radnika ustanovljena dosadašnjim zakonodavstvom, ispred zgrade Parlamenta traju protesti na koje je pozvao Savez samostalnih sindikata BiH.

 

Kopirati
Drag cursor here to close