Okrugli stol

Zakon o odvjetništvu u zemljama regije i stečena iskustva u njegovoj primjeni

Vijesti / Flash | 20. 09. 2014. u 16:18 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je prethodne godine uspješno obilježeno 130 godina odvjetništva u Bosni i Hercegovini, povodom čega će se izdati i monografija u suradnji Odvjetničke komore Federacije Bosne i Hercegovine i Advokatske komore Republike Srpske, ove godine u sklopu obilježavanja Dana odvjetništva, Odvjetnička komora Federacije Bosne i Hercegovine je organizirala okrugli stol na temu: 'Zakon o odvjetništvu u zemljama regije i stečena iskustva u njegovoj primjeni'.

Odvjetnik Mirsad Sipović, podpredsjednik Odvjetničke komore Federacije Bosne i Hercegovine, istaknuo je ciljeve održavanja okruglog stola. "Cilj okruglog stola je bio da se odvjetnici u Bosni i Hercegovini upoznaju sa najvažnijim zakonskim rješenjima i direktivama Europske unije, vezanim za odvjetništvo, kako bi razmijenili uzajamna iskustva i načine implementacije dobrih rješenja u praksi.

Ova rješenja će doprinijeti budućim što kvalitetnijim izmjenama postojećih zakona odvjetništva u BiH, za stvaranje što povoljnijih uvjeta za njeno efikasno djelovanje u zaštiti zakonskih, ustavnih i temeljnih ljudskih prava i pravnih subjekata. Prema domaćim i međunarodnim dokumentima, odvjetništvo ima značajnu ulogu u sklopu unapređenja efikasne Reforme pravosuđa u BiH, koja se vodi u sklopu Strukturalnog dijaloga predstavnika EU i predstavnika BiH za ispunjenje uvjeta poglavlja 22 i 23 za članstvo Bosne i Hercegovine u Europskoj uniji".

Sudionici okruglog stola su dali podršku kolegama odvjetnicima iz Advokatske komore Srbije, koji se bore za adekvatan zakonski i društveni status odvjetništva i odvjetnika u Srbiji. Predavači su bili predsjednici odvjetničkih komora zemalja iz regije, te su učešće uzeli i drugi odvjetnici. Podršku radu okruglog stola dao je i Ermin Sarajlija, izaslanik Američke odvjetničke komore (ABA ROLI), realizatora projekta Balkanske Regionalne mreže za vladavinu prava (BRRLN).

Ovaj značajni projekat kojim rukovodi programski direktor Elizabeth Givens, odvjetnik iz Washingtona (USA), u zemljama regije u naredne tri godine se realizira uz pomoć Američke Agencije za međunarodni razvoj (USAID). U svečanom dijelu sjednice dodijeljene su zlatne plakete odvjetnicima iz Federacije BiH, Vinki Gutić i Nikici Gržić, kao i predsjedniku Odvjetničke komore Slovenije, Roman Završek, navedeno je iz Odvjetničke komore FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close