na čekanju

Zakon o o liječenju neplodnosti tek dogodine

Vijesti / Flash | 23. 07. 2016. u 06:38 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

FBiH bi tek iduće godine mogla dobiti zakon o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom imajući u vidu da je u planu za ovu godinu tek izrada prednacrta tog zakona koja je u tijeku, kažu u Parlamentu FBiH.

Istovremeno, zastupnici SDP-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH najavljuju da će i dalje na svakoj sjednicu ovog doma tražiti da njihov istoimeni zakon bude uvršten na dnevni red, ali je upitno da li će do toga i doći. Iz pozicije kažu da SDP-ov zakon ima niz manjkavosti i da ova stranka njime samo želi prikupiti bodove pred lokalne izbore, dok iz SDP-a tvrde da njihov prijedlog zakona ne dolazi na dnevni red samo jer ga oni predlažu.

Za to vrijeme svaki šesti par se bori sa problemom neplodnosti, a njezino liječenje biomedicinski potpomognutom oplodnjom ne može svako priuštiti. Sanela i Emir tako su svoju kćerku dobili tek iz petog pokušaja, a čitav proces, osim što je trajao godinama, kako ističu, koštao je i pravo malo bogatstvo. Kažu da bi im mnogo lakše bilo da su, kao u RS, i oni u FBiH imali pravo na dva besplatna pokušaja o trošku entiteta.

"Inzistiramo na zakonu, jer 17 posto parova ima problem, a zdravstvene ustanove nemaju osnova da vrše takvu oplodnju. Zakonom bi se dobila i osnova za rješavanje pitanje financiranja parova. Postupak košta 4.000 KM, lijekovi od 1.500 do 3.000 KM. Ja sam dobio dijete na taj način. Ima četiri i po godine. Trebalo nam je devet godina. To je vrlo stresno psihički, fizički i financijski", rekao je Elvir Karajbić, šef Kluba zastupnika SDP-a.

Prijedlog zakona, čije donošenje traže po skraćenom postupku, predviđa da bude donesen poseban propis kojim bi se defniralo financiranje parova, a Karajbić dodaje da bi trebalo financirati dva pokušaja. Tvrdi da je zakon usklađen sa europskim standardima, a otvoreni su za amandmane. Iz Vlade FBiH su napomenuli da je SDP-ov prijedlog zakona isti kao onaj koji je 2014. godine bio u proceduri.

Te godine jedan prijedlog zakona nije dobio podršku u Zastupničkom domu, a kasniji nije došao na dnevni red. Vesna Švancer (SBB), potpredsjedavajuća Zastupničkog doma federalnog parlamenta, ističe da SDP-ovim zakonom nisu u potpunosti zaštićena ljudska prava te je zbog ove i niza drugih manjkavosti bila suzdržana kod stavljanja tog zakona na dnevni red prošlog tjedna, a ne jer je to zakon koji dolazi iz opozicije. "Vlada priprema zakon. Neće se ništa zakasniti", dodala je Švancer, prenose Nezavisne.

Kopirati
Drag cursor here to close