Licemjerje

Zaista je nevjerojatno da netko poput Dodika dijeli lekcije bilo kome

Vijesti / Flash | 27. 05. 2016. u 07:27 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Zaista je nevjerojatno i licemjerno da netko poput Milorada Dodika, tko negira genocid u Srebrenici, javno bilo kome dijeli lekcije. Pa Srebrenica se dogodila praktično jučer, a on nam danas govori kakve bi odnose trebali voditi'', izjavio je u intervjuu za Dnevni avaz prvi potpredsjednik Vlade R Hrvatske i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, komentirajući Dodikovu izjavu da "potiče proustašku politiku koja je u Jasenovac odvela 500.000 Srba".

''Njegova retorika ne pridonosi ničem drugom nego relativiziranju srpskih zločina u BiH i Hrvatskoj, a Hrvatsku konstantno pokušava dovesti u vezu s ustaškim režimom. To tako neće ići. Opet mogu ponoviti i da, ako se Milorad Dodik želi zaista posvetiti razvoju ozbiljnog dijaloga, neka prestane dovoditi u pitanje istinu o stradanju Hrvata i Bošnjaka u dijelu BiH kojem je on danas na čelu'', kazao je Karamarko.

Odgovarajući na pitanje kako vidi odnose između BiH i Hrvatske i u kojem bi smjeru oni trebali ići, rekao je da su dvije države strateški povezane na više područja, te da kroz BiH prolaze neki za Hrvatsku vrlo značajni prometni pravci.

''Postoji velika povezanost naših gospodarskih subjekata. Mislim da mogućnosti kulturne suradnje nisu ni izbliza iskorištene. Nisam zadovoljan razinom dosadašnje suradnje i vjerujem da ona može biti znatno bolja. BiH je, na neki način, zagrljena Hrvatskom na strani koja gleda prema Europi. U Europskoj uniji postoje znatna sredstva koja potiču aktivnosti država članica u prekograničnoj suradnji s onima koje to nisu. To može biti prilika za obje države'', kaže Karamarko.

Naglašava da Hrvatska može pružiti veliku pomoć BiH u ubrzanju europskih integracija, ali osnovni preduvjet je postojanje jasno izražene volje nositelja vlasti u BiH.

''Mi želimo da BiH dođe u društvo država članica EU i da imamo isti pravni okvir kojeg ćemo se držati. Dakle, Hrvatska može jako pomoći svojim iskustvom, možemo svoje stručnjake, pa čak i cijele timove, staviti na raspolaganje u pripremi pravnog okvira, možemo ustupiti prijevode pravne stečevine EU bez kojih je nemoguće obaviti sve što je potrebno u pristupnom procesu. Možemo i želimo pomoći, a zauzvrat tražimo samo iskreno političko partnerstvo i istinsku orijentiranost cijele BiH europskim vrijednostima'', rekao je on.

Navodi kako su u Republici Hrvatskoj otvoreni za sve vrste suradnje koja će BiH voditi na put u Europsku uniju.

''Dok se to ne dogodi, tražimo da se poštuju preuzete međunarodne obveze i da se Hrvatima u BiH osigura potpuna ravnopravnost i uvažavanje činjenice da su konstitutivni narod. Dakle, Hrvati moraju u svemu biti ravnopravni s ostala dva konstitutivna naroda i tu nitko ne smije računati da će nešto značiti to što su Hrvati najmalobrojniji. To potpisani međunarodni dokumenti kojima je i Hrvatska jamac, nigdje ne spominju kao važni faktor u provedbi potpisanoga'', rekao je, između ostalog, Karamarko za "Dnevni avaz".

Kopirati
Drag cursor here to close