Ramush Haradinaj

Zahtjev Srbije Francuskoj je ''izravan poziv na rat''

Vijesti / Flash | 26. 04. 2017. u 06:35 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kosovski političar i jedan od nekadašnjih zapovjednika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK- UCK) Ramush Haradinaj, uhićen početkom siječnja u Francuskoj po Interpolovoj tjeralici iz Beograda zbog ratnih zločina, izjavio je da je zahtjev Srbije Francuskoj za njegovo izručenje "izravan poziv na rat", prenosi Hina pisanje beogradskih elektroničkih medija.

"Ovo je izravan poziv na rat. Ako netko ima problem to razumijeti, ili je kukavica ili odbija suočiti se s realnošću", rekao je Haradinaj u razgovoru za televiziju KTV, osporavajući tvrdnje francuskog veleposlanika u Prištini da mu se u francuskom gradu Colmaru "sudi na temelju novih dokaza".

Ramush Haradinaj uvjeren je da će francuske vlasti u četvrtak odbaciti zahtjev Srbije za njegovo izručenje.

Haradinaj je uhićen 4. siječnja na granici Švicarske i Francuske po Interpolovoj potjernici koju je za njim raspisala Srbija, a žalbeni sud u Colmaru u četvrtak bi trebao priopćiti odluku o zahtjevu za ekstradiciju.

Srbija Haradinaja traži zbog sumnje da je počinitelj ili supočinitelj ratnih zločina nad srpskim civilima na Kosovu 1998. i 1999. Haradinaj je pred Haškim sudom (ICTY) oslobođen optužbi za ratne zločine, ali Beograd tvrdi da je tjeralica objavljena zbog djela koja nisu bila predmetom suđenja u Den Haagu.

Istraga protiv Haradinaja pokrenuta je u Srbiji još 2004. godine, a nedavno je proširena novim optužbama i novim dokazima koji su proslijeđeni sudu u Colmaru.

Haradinaju je, zajedno s još dvojicom suradnika, pred Haškim tribunalom (ICTY) već suđeno za ratne zločine na Kosovu, ali je 2012. pravomoćno oslobođen svih optužbi.

Haradinaajev brat Daut Haradinaj izjavio je ranije u emisiji "Infobox" kosovske TV Dukađini da bi, ako francuski sud "pogriješi" i izruči Srbiji njegova brata Ramusha, mogao izbiti rat na Kosovu i da bi Kosovo moglo ostati bez ijednog Srbina, a ta je izjava izazvala oštre osude u Beogradu i nazvana "nedopustivom" i "opasnom".

Kopirati
Drag cursor here to close