Crkva bez politike

Zagreb: Incident na prosvjedu 'Raskinimo vatikanske ugovore'

Vijesti / Flash | 20. 09. 2014. u 16:53 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U središtima Zagreba i Osijeka danas su održani prosvjedi čiji su sudionici zahtijevali od vlasti da raskine ugovore Republike Hrvatske s Vatikanom jer se njima, smatraju, narušava Ustavom zajamčena sekularnost i jednakost pred zakonom svih građana, vjernika i nevjernika te svih religijskih skupina.

Na prosvjedu na zagrebačkom Cvjetnom trgu, koji su organizirali Glas razuma - Pokret za sekularnu Hrvatsku, Inicijativa "Nisam Vjernik" i Udruga "Protagora", okupilo se po procjeni policije oko 500 građana. Nosili su transparente s natpisima "Ustav iznad Biblije", "Ne lomite na djeci", "Crkva bez politike, država bez propovijedi", "Bez Boga, bez gospodara".

Zbog prekršaja protiv javnog reda i mira policija je privela muškarca koji je udario Ružicu Ćavar, predsjednicu Hrvatskog pokreta za život i obitelj dok je s ograde Pravoslavne crkve skidala transparent "Raskid! Vatikanskih ugovora - Glas razuma - Pokret za sekularnu Hrvatsku".

Nakon prosvjeda su iz Glasa razuma u priopćenju poručili kako najoštrije osuđuju fizički napad na Ružicu Ćavar, koji se dogodio neposredno prije počeka prosvjeda, zatraživši najstrožu zakonsku kaznu za napadača.

"Ovdje smo danas, i vjernici i nevjernici, kako bi pokazali zajedništvo i jasno i glasno političarima dali do znanja da ne želimo u svojoj zemlji biti građani drugog reda! Želimo poručiti da volimo svoju zemlju, da smo za vladavinu prava i jednakost svih nas, njezinih stanovnika, vjernika i nevjernika, pred istim zakonima", istaknula je na prosvjedu Nataša Ivanković iz Glasa razuma.

Ocijenila kako je sklapanjem ugovora s Vatikanom narušena Ustavom zajamčena sekularnost, odnosno svjetonazorski nautralna država u kojoj su svi građani, vjernici ili nevjernici, kao i sve religijske skupine, jednaki pred zakonom. "Nažalost, Hrvatska je takva samo na papiru", istaknula je.

Na središnjem osječkom Trgu Ante Starčevića danas se u organizaciji Udruge "Antares" na prosvjedu protiv Vatikanskih ugovora okupilo 20-tak sudionika, uglavnom studenata, koji su držali transparente "Razdvojimo Crkvu od države", "Vjeronauk vratiti u crkve", "Hoću račune za vjenčanja i sprovode", "Papa Franjo želi siromašnu crkvu - crkva osiromašuje narod".

Predsjednik "Antaresa" Matej Marušić rekao je kako je cilj prosvjeda upozoriti na važnost sekularnosti hrvatske države. Istaknuo je kako se ne radi o "antivatikanskoj ili antikatoličkoj kampanji", već o potrebi da se obavi revizija, a potom i ukinu ugovori s Vatikanom, za koje smatra da su štetni za hrvatske građane, "koji su sve siromašniji dok Crkva raspolaže s ogromnim bogatstvom".

Kopirati
Drag cursor here to close