Preko 40°C

Zadro za Bljesak.info: Vrućine, kratkotrajno osvježenje, pa opet vrućine

Vijesti / Flash | 28. 07. 2013. u 21:20 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

ToplinskiI val zahvatio je čitavu zemlju. Temperature se penju iz dana u dana, a vrhunac se očekuje sutra.

Sutra bi mogli imati možda najtopliji dan ovog ljeta pa bi ponegdje temperature na području Hercegovine, Dalmatinske zagore, istočne Hrvatske, sjeverne, sjeveroistočne i istočne Bosne mogle i preći 40°C.

Ipak stiže nam olakšanje barem kratkotrajno, mnogi će se složiti i kratko bi dobro došlo. "Naime hladna fronta će nas zahvatiti tijekom drugog dijela ponedjeljka i u utorak što će na kopnu Hrvatske, i sjevernom Jadranu donijeti pljuskove i grmljavine, a moguće je olujno nevrijeme uz štete, isto tako moram upozoriti da bi i u Bosni moglo biti pljuskova i grmljavina, vjerovatno i jakog olujnog nevremena, jer pri ovakvim situacijama kad imamo dolazak osjetno hladnijeg zraka nad vrlo zagrijanu i vlažnu podlogu to je idelna kombinacija za izražene grmljavinske nepogode".

''Već tijekom utorka zapuhat će sjeverac u Bosni, te na kopnu Hrvatske uz osvježenje koje će sniziti temperature za nekih 5°C do 10°C, što će omogućiti sasvim ugodno vrijeme u ovim područjima sredinom sljedećeg tjedna.

Ovo osvježenje najmanje će se osjetiti na srednjem i južnom Jadranu i u Hercegovini gdje će ipak umjerena do jaka bura koliko toliko ublažiti vrućinu koja nas je zadesila ovih dana", istaknuo je za Bljesak.info administrator Facebook stranice "Vremenska prognoza za HR i BiH, svakodnevna" Zoran Zadro.

Ipak ovdje vrućinama nije kraj, jer ponovno jačanje anticiklone s područja Sredozemlja donosi nove vrućine krajem sljedećeg tjedna.

''Vrhunac vrućina ponovno bi mogao biti za vikend i prvi dio onog tamo tjedna dakle u razdoblju između 1. i 8. kolovoza, dolaze nove vrućine, koje bi mogle prbližno biti slične ovima sad.

Dakle ljeto se ne predaje do sredine 8. mjeseca. Oni željni ljeta i vrućina su došli na svoje, a oni željni pravog osvježenja koje će duže trajati još će morati čekati", dodao je Zadro.

Kako se ponašati za vrijeme velikih vrućina

Savjetujemo vam da se držimo hlada, a na poseban oprez pozivamo kronične bolesnike. Sutra i osobito prekosutra očekuje nas, dakle, vrhunac toplinskog vala. Budite stoga oprezni!

- izbjegavajte izlazak u najtoplijem dijelu dana od 10 do 17 sati;
- ne ostavljajte djecu ili kućne ljubimce u parkiranom vozilu;
- izbjegavajte naporan fizički rad;
- pijte redovito i dovoljno tekućine te izbjegavajte alkohol i napitke s previše kofeina i šećera;
- jedite češće manje obroke, izbjegavajte hranu bogatu bjelančevinama;
- rashladite tijelo - tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi;
- rashladite svoj dom - sobnu temperaturu držite ispod 32 °C danju i ispod 24 °C noću;
- nosite laganu, široku, svijetlu odjeću od prirodnih materijala;
- stavite šešir širokog oboda ili kapu te sunčane naočale;
- koristite hladniji noćni zrak, smanjite količinu vrućeg zraka unutar stana, objesite mokre ručnike, uz uključen uređaj za rashlađivanje zatvorite vrata i prozore;
- tražite savjet liječnika ako imate neku kroničnu bolest. Ako uzimate lijekove, provjerite s vašim obiteljskim liječnikom kakav utjecaj mogu imati na termoregulaciju i ravnotežu tekućine u tijelu;
- svakako nazovite i posjetite obitelj, prijatelje i susjede koji većinu vremena provode sami.
Kopirati
Drag cursor here to close