Vruće, ali ne i pakleno

Zadro: Tropskih vrućina neće biti do kraja mjeseca

Vijesti / Flash | 05. 07. 2014. u 12:40 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gotovo svi prognostički materijalu su se usuglasili da nam ovih dana stiže pravo ljeto i svakako ga trebate iskoristiti. Sunčano vruće i sparno vrijeme pratiti će veliki dio naše regije, ali i jugoistoka Europe sve do sredine idućeg tjedna kada stiže promjena vremena.

Temperature će se ovih dana kod nas, ali i na Balkanu kretati uglavnom od 30 do 35 °C. Tijekom ponedjeljka i utorka moguće ponegdje i do poprilično vrućih 37 stupnjeva. Uz južne i jugozapadne vjetrove bit će i sparno vrijeme.

Međutim već od utorka će se početi vrijeme destabilizirati prvo na kopnu Hrvatske te u Bosni gdje će biti pljuskova i grmljavina, od srijede kiše te pljuskova i grmljavina biti će i u Hercegovini te na Jadranu“, kaže za Bljesak.info profesor povijesti i zemljopisa Zoran Zadro.

Pri tome se mora upozoriti da bi sredinom mjeseca ponovno moglo biti jakih grmljavinskih nepogoda uz vrlo jak vjetar obilne pljuskove te grad (tuču), kako u našoj regiji tako i širom Balkana.

Osvježiti će ponovno, a spomenuta destabilizacija vremena mogla bi potrajati pet do sedam dana dakle sve do kraja mjeseca.

Velike vrućine ne naziru se do kraja mjeseca, međutim pojedini dugoročni prognostički materijalu upućuju na jače izražene vrućine na kraju ovog i na početku mjeseca kolovoza.

Na kraju se mora reći da sve prognoze koje su izdali regionalni zavodi o tome da će ljeto biti jako vruće i sušno uz moguće rekorde u temperaturama, do sada se nisu pokazale vjerodostojnima i najvjerojatnije će na kraju biti netočne.

Dakle ne brinite za sušu ovog ljeta, možda će biti malo brige kako planirati godišnje odmore, ali nemojte da vam to vrijeme kvari jer ipak odmor je odmor“, zaključio je na kaju razgovora Zadro.

Kopirati
Drag cursor here to close