Nacrt zakona

Zabranjeno prosvjedovanje ispred institucija RS-a i u blizini graničnih prijelaza

Vijesti / Flash | 24. 04. 2015. u 14:42 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nacrtom zakona o javnom okupljanju u Republici Srpskoj zabranjuje se prosvjedovanje ispred zgrade Vlade RS-a, odnosno 50 metara od ulaznih vrata, kao i bilo kakvo javno okupljanje u blizini graničnih prijelaza, rekla je danas predsjednica Saveza sindikata RS-a Ranka Mišić.

Ona je navela da je novim zakonom predviđeno da nadležni organ određuje smjer kretanja prosvjeda u pokretu.

''To praktično znači da, ako želite da se prosvjedna šetnja kreće pored zgrade Vlade ili Narodne skupštine RS-a, nadležni organ resornog ministarstva može da vas pošalje šetati tri kilometra udaljeni od tih zgrada i odredi potpuno drugi smjer kretanja kojom ćete se kretati'', navela je Mišić.

Postavila je pitanje da li je to neustavna odredba, imajući u vidu ustavnu odredbu o slobodi kretanja i izražavanja mišljenja.

''Ima još jedna zanimljiva stvar, a to je da se javni skup ne može organizirati ni na mjestu koje je lokalna zajednica odredila kao mjesto prosvjeda, ako organ MUPRS-a procjeni da bi taj skup, na tom mjestu mogao da ugrozi kretanje građana ili nekog na putu do posla ili u nekoj drugoj situaciji'', rekla je predsjednica Saveza sindikata RS-a.

Pooštrene su i kazne za organizatore prosvjeda, a oni kao i sudionici prosvjeda snosit će svu odgovornost za te skupove.

Smatra da će javnost i Sindikat morati uložiti trud da se promijeni ovaj novi zakon o javnom okupljanju.

Kopirati
Drag cursor here to close