Suđenje

Zaboravljena Sirija: Bosnić pričao o kozama i burno reagirao na psovke

Vijesti / Flash | 01. 04. 2015. u 14:01 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ispitivanjem triju svjedoka optužbe, danas je u Sudu Bosne i Hercegovine nastavljeno suđenje Huseinu Bosniću Bilalu (1972.) iz Bužima, optuženom za krivično djelo javno poticanje na terorističke aktivnosti u vezi s vrbovanjem radi terorističkih aktivnosti i organiziranjem terorističke grupe.

Svjedoci, Merim i Kenan Keserović, oba iz Velike Kladuše, govorili su o detaljima iz života Alije Keserovića koji je otišao u Siriju, odakle se prvi put javio u studenom 2014. godine.

Na upite tužitelja Tužiteljstva BiH Dubravka Čampare i obrane, odvjetnika Adila Loze, odgovarao je i zaštićeni svjedok A1 čiji iskaz nije odobren za javnost.

Kenan Keserović, sudjed i rođak Alije Keserovića, kazao je da je Alija radio i živio kod optuženog Bilala Bosnića, čuvao koze, i ponekad dolazio kući na dan-dva.

''Kada bi se sreli na ulici pričali bi o kozama i to je to, nije se više družio s prijateljima odranije'', rekao je svjedok Merim Keserović te dodao kako su bile primjetne promjene u ponašanju u smislu da je burno reagirao na psovke.

Njemu se javio iz Sirije 24. studenog i zamolio ga da javi njegovoj majci da je stigao tamo.

Merim Keserović, također susjed i rođak Alije Keserovića, potvrdio je da je Alija radio kod Bosnića. Kazao je da je i on nekoliko puta išao na džuma-namaz u Bužim kod optuženog, i da je jednom ostao poslije namaza gdje su vjernici razgovarali.

''To su uglavnom 'normalni razgovori''', rekao je svjedok.

Tom svjedoku predočena je izjava koju je ranije dao Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), 2. prosinca 2014. godine, kada je kazao kako je na tim druženjima Bosnić govorio o Siriji i pružanju pomoći ''braći'', ali je ovaj put kazao da se ne sjeća tih razgovora.

Merim je podsjetio kako je i on, 17. veljače 2015. godine, krenuo u Siriju kada je i uhićen.

Kopirati
Drag cursor here to close