Odgovori spremni

Za Upitnik spremni!

Vijesti / Flash | 07. 12. 2016. u 12:52 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Spremni smo za Upitnik i mislim da su se konsolidirali odnosi među onima koji trebaju raditi odgovore na Upitnik, ali vrlo je važno da ne relativiziramo Master plan koje je Predsjedništvo jednoglasno usvojilo. Na njemu ću dokraja inzistirati. Tu smo precizno po mjesecima dali što moramo uraditi da bismo kandidacijski status dobili krajem iduće godine'', izjavio je za Fenu član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Jedna od ključnih stvari iz Master plana je, ističe Čović, provedba presude Sejdić i Finci, odnosno kako u izbornom zakonodavstvu riješiti pitanje izbora članova Predsjedništva i Doma naroda.

''Naravno, morat će se riješiti i pitanje presude koja se odnosi na Grad Mostar i zadnju odluku Ustavnog suda o Domu naroda. Kad je to u pitanju glavna odgovornost je na SDA i HDZ-u, a tu je i partner SBB s kojim sve dogovaramo. Vjerujem da je realno u naredna dva ili tri mjeseca, ako ne mijenjati ustave zašto nam je potrebna dvotrećinska većina, onda riješiti barem ono što možemo u tom jednom međukoraku, a to je izborno zakonodavstvo'', rekao je Čović.

Smatra da su prvi mjeseci naredne godine, kada nema nikakvih predizbornih aktivnosti, prilika da se ovo pitanje riješi i onda, kako ističe, na miru čeka izborni proces 2018. godine.

Hrabrost

''To je jedan od preduvjeta i našem kandidacijskom statusu, a o tom iskoraku koji nam je potreban idućih dana ću vrlo ozbiljno razgovarati i s kolegama Bakirom Izetbegovićem i Fahrudinom Radončićem i vjerujem da ćemo svi u ovom vremenu kada nema izbornih aktivnosti imati dovoljno hrabrosti za rješenje ovih problema, a da se onda potpuno posvetimo ekonomskoj i socijalnoj reformi koja je također nužna'', ističe Čović.

Predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i član Zajedničke komisije za evropske integracije PS BiH Halid Genjac rekao je u intervjuu za Anadoliju kako je vrlo značajan jedinstven i blagovremen odgovor i kvaliteta tih odgovora.

''Mislim da ćemo imati određenih problema. Kao što je to u BiH praksa, uz svaki postupak, uz svako pitanje, u svaki problem unesu se značajne političke dimenzije. I ovog puta će to biti. Možda olakšava donekle činjenica što su to pitanja koja su iz takozvanog evropskog miljea i ona vrijede manje-više za sve države kandidate i na njih se odgovara činjenicama. To donekle olakšava, međutim, ipak, do dolaska jedinstvenog odgovora praksa je do sada pokazala da se pojavljuju problemi", upozorio je Genjac.

Rekao je kako u BiH postoji uspostavljen Mehanizam koordinacije koji bi trebao taj postupak odgovaranja na pitanja olakšati, ali da imajući u vidu strukturu Mehanizma koordinacije i tijela koja su uspostavljena Mehanizmom koordinacije, smatra da se mogu očekivati problemi, posebno s vremenom.

Blokiranje

"Poznato je da su tijela u Mehanizmu koordinacije koja bi trebala pripremati odgovore sastavljena od velikog broja imenovanih članova. Oni su predstavnici entiteta i entitetskih institucija, županija i županijskih institucija, državnih institucija i, posebno, tu postoji takozvani ovlašteni predstavnik tih institucija čije je prisustvo neophodno da bi se donijela određena odluka, jer bez glasa tog ovlaštenog predstavnika nema odluke. Ukoliko budu dobre namjere, ukoliko bude djelovanje pratilo političku proklamaciju svih stranaka, onda ćemo se potruditi svi i da dolazimo na sastanke, da dolazimo na ta tijela i da doprinesemo maksimalnom postizanju efikasnosti i brzine na odgovore. Međutim, ukoliko budu druge namjere u pitanju, ukoliko u pozadini tih deklaracija budu neke druge namjere, onda je moguće da se ta tijela blokiraju i da nastanu i kašnjenja i sporenja odgovora", rekao je Genjac.

Čović je pak, govoreći o dolasku europskog povjerenika za proširenje Johannesa Hahna i predaju Upitnika bh. vlastima, istaknuo kako treba pokušati ohrabriti kompletnu administraciju Europske unije da malo slobodnije krenu ka otpočinjanju narednih koraka, jer ovaj upitnik je sam za sebe jedna faza u kojoj će, uvjeren je Čović, BiH u narednih pet ili šest mjeseci dati adekvatne odgovore.

''Smatram da tu neće biti problema. Moguće je da nam se dostave i neka dopunska pitanja. Vjerujem da ćemo ipak do kraja šestog mjeseca iduće godine to završiti. Ono što inzistiramo je da do kraja iduće godine dobijemo kandidacijski status. Time bismo držali presiju nad tom dinamikom, jer se bojim da nas naši unutarnji odnosi i neka pitanja koja su iz potpuno druge problematike ne povuku prema dnu'', upozorava Čović.

Uklanjanje zaostataka

Na današnjoj sjednici Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) rekao je kako će do kraja godine biti riješeni svi zaostatci kada su u pitanju Federalna vlada i parlament, a vezano za ranija otkazivanja ili odgode sjednica, te da će sve ono što se na Vladi FBiH usvoji bez preglasavanja hrvatskih predstavnika biti usvojeno i u parlamentu.

''Plan je vrlo ambiciozan. Očistiti sve zaostatke, usvojiti proračun za sljedeću godinu i još tridesetak zakona i odluka koje su najavili premijer Fadil Novalić i dopremijerka Jelka Milićević. To bi bila značajna poruka pa i u kontekstu promjene administracije u SAD-u. Dakle, važno je da izvješće koje će dobiti novi američki predsjednik iz BiH bude značajno pozitivno'', rekao je Čović u razgovoru za Fenu.

Čovićeva je želja, kaže, da se europski put koristi i za unutarnje preinake koje su evidentno prepreka svemu.

''I na PIC-u sam, na upit Hoyt Yeea što mislim o međunarodnoj zajednici i OHR-u vrlo jasno kazao da moramo naći jedan novi koncept za djelovanje OHR-a i da je nepomirljivo da dođemo u kandidacijski status a da još imamo predstavnike međunarodnih institucija koji su izravno involvirani u sustav'', rekao je Čović.

Kopirati
Drag cursor here to close