Sud u Haagu

Za troškove žalbe Karadžiću sud odobrio 430.000 KM

Vijesti / Flash | 12. 08. 2016. u 14:14 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mehanizam za međunarodne kaznene sudove donio je odluku da je žalbeni postupak Radovana Karadžića iznimno složen, zbog čega bi mu, prema pravilniku suda u Haagu, trebalo biti isplaćeno još oko 430.000 konvertibilnih maraka (KM).

Ova sredstva odnose se samo na drugu fazu postupka, odnosno ulaganje žalbe.

Prema pravilima, 80 posto ukupnog iznosa će biti isplaćeno u mjesečnim ratama, dok će preostalih 20 posto biti isplaćeno nakon završetka druge faze, javlja BIRN - Justice Report.

Žalbeni postupak pred Sudom sastoji se iz tri faze - najave, ulaganja i saslušanja žalbe - za koje su određene visine naknade za obranu, između ostalog, i ovisno o složenosti predmeta.

Za prvu fazu, odnosno najavu žalbe, Mehanizam za međunarodne kaznene sudove je obrani već odobrio 230.000 KM.

Za saslušanje žalbe, koja predstavlja treću fazu, predviđena naknada iznosi više od 55.000 KM, što znači da bi Karadžićeva obrana najmanje trebala koštati ukupno oko 700.000 KM.

Karadžić je prvostupanjskom presudom ove godine proglašen krivim za genocid u Srebrenici, teroriziranje građana Sarajeva, progone Bošnjaka i Hrvata i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce i osuđen na 40 godina zatvora, podsjeća BIRN.

Mehanizam je u svojoj odluci o naknadi istaknuo da složenost, te priroda ovog predmeta bez presedana podrazumijeva da se Karadžićeva Obrana treba sastojati od više članova pravnog osoblja od onih koji su bili dodijeljeni obranama u ranijim predmetima.

Naknada se odnosi, ali i ne ograničava, na troškove pravnog i dodatnog savjetnika, asistenta, konzultanta, istražitelja, referenta, kao i na troškove tumačenja, prevoda, te na administrativne i uredske troškove.

Karadžićev pravni savjetnik Peter Robinson kazao je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da je zadovoljan odlukom da se predmet ocijeni kao najsloženiji.

''Zadovoljni smo odlukom kojom se utvrdilo da je Karadžićeva žalba među najsloženijim pred Tribunalom. Ipak, naš zahtjev za dodatnim sredstvima je u tijeku pred Uredom registrara Mehanizma i mi čekamo njihovu odluku. Tek tada ćemo znati imamo li odgovarajuća sredstva za žalbu'', rekao je Robinson, prenosi BIRN.

Kopirati
Drag cursor here to close