Nermin Nikšić

Za sve je kriva SDA

Vijesti / Flash | 08. 08. 2015. u 07:43 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Federacija BiH, ali i cijela država, klizi u sve veću krizu jer se ne rješavaju postojeći problemi, a samo se gomilaju novi. Jedino što je Vlada FBiH uradila u četiri mjeseca mandata, osim što se raspala, jeste nametanje Zakona o radu, koji je loše rješenje za radnike i koji je žestoko podijelio društvo, a usvojen je uz kršenje svih zakonskih i poslovničkih odredaba'', rekao je u intervjuu za Nezavisne novine Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH.

Za to vrijeme, kaže Nikšić, mirovinski se sustav iz mjeseca u mjesec urušava, javne investicije su obustavljene, zaustavljena je revizija unutar boračkog sektora.

Koalicije uz digitron

''To će dovesti do nedostatka novca za isplatu boračkih naknada istinskim borcima. Najavljuje se i kreditno zaduživanje FBiH kod komercijalnih banaka, što je katastrofa. Sve ovo su problemi koji mogu dovesti do velike socijalne eksplozije'', rekao je bivši premijer Federacije BiH istaknuvši kako će ovakvim odnosom SDA i HDZ podršku EU sasvim sigurno dovesti u pitanje.

''Dakle, pravljenje koalicija uz pomoć digitrona, bez bilo kakvog koncepta i plana rada, nije rješenje problema, već njegovo produbljivanje. Mi iz SDP-a mjesecima tvrdimo da su izvanredni izbori jedino učinkovito rješenje krize, a sve što trenutna vlast radi svakodnevno samo dodatno potvrđuje taj naš stav'', rekao je Nikšić.

Istaknuo je kako SDA, HDZ BiH, SBiH, A-SDA i BPS nema potreban broj glasova u Domu naroda te da je upitno imaju li podršku i potrebnih 50 zastupnika u Zastupničkom domu.

Stabilne SDP-ove vlade

''Sve ovo što pokušavaju SDA i HDZ je neodgovorno i neozbiljno prema državi i građanima, jer se produžavanjem krize u pitanje dovodi europski put i provođenje reformi, za što, u ovom trenutku, imamo veliku podršku EU i drugih međunarodnih partnera", naglašava Nikšić.

Pohvalio se kako je SDP nakon izbora 2010. ''puno prije nego sada SDA i HDZ'' formirao sve županijske vlade i Vladu FBiH, iako su, kako kaže, bili izloženi ''svim mogućim blokadama od strane HDZ-a''. Istaknuo je kako su sada kao opozicija čak i pomogli formiranje Vlade FBiH.

''Naše vlade su bile stabilne prvih godinu i pol dana mandata, dok SDA nije počela unutar vlasti da se ponaša kao opozicija. Vlade SDA i HDZ su se sada i tamo gdje su napravljene uglavnom već raspale, a Vlada FBiH propala je nakon 60 dana. Trenutna vlast je sve što smo mi uradili - investirali 1,2 milijarde KM u gradnju autocesta, izvukli zemlju iz recesije, povećali mirovine dva puta, smanjili plaće ministara i zastupnika, dovela u pitanje za manje od četiri mjeseca! Zato se ne mogu složiti s ocjenama da je SDP isključivo odgovoran za ovo što imamo danas, jer je sve ovo rezultat, prije svega, neodgovorne politike SDA. U prošlom mandatu SDA je u FBiH bila vlast, a blokirala je sve što je mogla blokirati, a danas su ponovo vlast, ali sada nemaju na koga prebaciti odgovornost za neodgovornu politiku koju godinama vode'', kaže Nikšić.

Zaustavljanje kaosa

Naveo je kako je opozicijski blok u FBiH trenutno posvećen zaustavljanju kaosa te kreiranju odgovora na prijetnju stabilnosti BiH koju predstavlja najavljeni referendum u RS.

''Izvanredni kongres SDP-a je izabranom rukovodstvu i meni kao predsjedniku postavio jasan zadatak da moramo raditi na ujedinjenju ljevice. I mi od tada pokušavamo uspostaviti suradnju s DF-om i još nekim strankama, jer je ta suradnja preduvjet za dalje zajedničko djelovanje ili neku vrstu ujedinjenja. Dakle, ne treba očekivati ujedinjenje SDP-a i DF-a u nekom kraćem roku, ali treba učiniti sve da se veze između ovih stranaka učvrste i da zajednički djelujemo, prije svega na izborima koji će uslijediti'', kaže Nikšić i navodi kako će on učiniti sve da ljevičarske stranke više ni na jedne izbore ne izađu razjedinjene, a pogotovo suprotstavljene.

''To smo imali na izborima 2014. i kao rezultat toga imamo današnji politički haos. Odgovornost snaga ljevice, kao i stranaka koje su dio centra, a protive se politici vlasti, je da djeluju odgovorno i jedinstveno, da potisnu osobne ambicije, a sve kako bismo zaustavili nenarodnu politiku koja se provodi. No, insistiranje na priči o ujedinjenju ljevice u ovom trentuku je pogrešno, jer nemamo se šta ujedinjavati ako među nama nema povjerenja i ako ne utvrdimo zajedničke politike i vrijednosti za koje ćemo se boriti'', rekao je i dodao kao je uvjeren da će pobijediti na unutarstranačkim izborima za predsjednika stranke.

Kopirati
Drag cursor here to close