kardinal Koch u Srbiji

Za pravoslavne crkve sporna papina uloga

Vijesti / Flash | 27. 05. 2015. u 17:32 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uloga Svetoga Oca, odnosno njegov primat među ostalim kršćanskim crkvama, jedno je od prvih otvorenih pitanja u odnosima Katoličke i Srpske pravoslavne Crkve (SPC), kao i drugih pravoslavnih crkava, izjavio je u srijedu u Subotici predsjednik Papinskog vijeća za promicanje jedinstva kršćana kardinal Kurt Koch.

Na početku službenog posjeta Srbiji kardinal je na konferenciji za novinare rekao kako je neposredan povod njegova dolaska želja za produbljivanjem odnosa sa SPC-om u sklopu ekumenskog dijaloga dviju crkava. "Upravo je zato važno da se posjećujemo", rekao je kardinal Koch.

Na novinarski upit o mogućnosti Papina dolaska u Srbiju on je rekao da ovdašnji katolici to mogu željeti i nadati se tome, ali da o tako nečemu "oni ne mogu odlučiti jer ima i drugih strana koje taj posjet trebaju prihvatiti".Subotički biskup Janos Penzes dodao je kako nije apsolutno nemoguće da Papa posjeti bilo koju zemlju gdje je većina vjernika pravoslavna, navodeći primjer Rumunjske.

"I mi živimo u nadi da će se kad-tad ipak nešto dogoditi", poručio je Penzes. Kardinal Koch je posjet Srbiji počeo gostovanjem u Subotičkoj biskupiji, susretom s vjernicima i gradonačelnikom Subotice. Kako je najavljeno sastat će se i s poglavarom SPC-a patrijarhom Irinejem.

Kopirati
Drag cursor here to close