Obmana

Za obmane pri dobivanju kredita Brčanki deset mjeseci zatvora

Vijesti / Flash | 27. 11. 2014. u 20:14 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo Brčko distrikta BiH dokazalo je krivicu Đuki Stanišić iz Brčkog, koju je prethodno optužilo da je u postupku odobravanja kredita obmanula nekoliko komercijalnih banaka i prevarila veći broj jamaca.

Doneseći pravomoćnu presudu nadležni sud u Distriktu oglasio je krivom Stanišićevu izrekavši joj kaznu zatvora u ukupnom trajanju od deset mjeseci. Odluku o njenom kažnjavanju sud je donio nakon što je prihvatio veći broj inkriminacija u vezi sa kreditnim poslovima iz 2006.godine, koje joj je Tužiteljstvo distrikta stavilo na teret optužnicom od prije dvije godine.

Krajem 2012. godine ona je optužena da je u postupcima odobravanja kredita obmanula službenike dviju banaka dajući im neistinite podatke značajne za dobijanje kredita. Ona je, naime, u zahtjevima za kredit navela da nema kreditnih zaduženja u drugim bankama svjesno prikrivajući podatke da je već kreditno zadužena. Tako je, iako je imala ukupno zaduženje od pedeset tisuća maraka, dobila nova kreditna sredstava u iznosu od 45 tisuća maraka. Da bi to postigla ona se koristila i netočnim podacima o zaposlenju i plaći jamaca predajući banci falsificiranu dokumentaciju.

Osim obmana banaka njoj su dvjema zasebnim točkama optužnice na teret stavljene i prevare jamaca u pogledu namjere korištenja kreditnih sredstava. Prema dokazanim navodima optužnice ona je, umjesto da odobrena kreditna sredstva iskoristi za zatvaranje ranijih kredita osiguranih jamstvima istih jamaca, ista utrošila za djelimično zatvaranje sasvim drugih kreditnih obveza, dok je veći dio sredstava prebacila na vlastiti tekući račun ili, pak, gotovinski trošila.

Suglasno ukupnim rezultatima kaznenog postupka optužena je oglašena krivom za kazneno djelo obmane pri dobijanju kredita i produženo kazneno djelo prevare. Nakon što je prvostupanjska presuda izmijenjena u pogledu odluke o kazni Stanišićeva je kažnjena jedinstvenom kaznom u trajanju od deset mjeseci, a nakon što su joj odmjerene pojedinačne kazne od osam mjeseci za obmanu banke i četiri mjeseca za prevaru jamaca, priopćeno je iz Tužiteljstva Brčko distrikta BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close