Dvije minute šutnje

Za halo dvije minute: Čudne štednje u Mostaru

Kolumna / Kolumne | 06. 10. 2015. u 07:03 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ako ste mislili, iz ovog ili onog razloga, da u gradskim uredima, bilo kojeg odjela i bilo koje ustanove kojoj je ''šef'' Grad Mostar, ne rade ništa nego samo vise na telefonima, grdno se varate.

Naime, pojedine gradske ustanove i odjeli, ako ne i svi, uveli su čudne mjere štednje. Tako se iz takvih gradskih ureda, kojima je blagajna u džepu Grada Mostara, ne može zvati nikoga na mobitel. Reći će neki kako je riječ o mudroj i štedljivoj odluci. Mobitel puno ''vuče''. Još ako je ''tuđa'' mreža, onda je još skuplje.

No, što se dogodi kada nekog šefa koji je opravdano odsutan, ili je na nekom neopravdanom ručku, kavi ili šopingu, netko iz ureda treba hitno? Ili, ako se kojim slučajem dogodi da nekakav inspektor na terenu treba dobiti nove upute, ako zbog hitnosti neke situacije neka referentica u što kraćem roku mora doći u ured i prekinuti ugodnu šetnju s kolegicom iz drugog odjela?

Odgovor može biti da će ga nazvati mobitelom i baciti sebe na glavu umjesto Grad. Osim ako mobitel nije službeni, pa uvedena štednja služi da se zamažu oči uposlenicima i uživateljima blagodati njihova predanog rada.

Ova prva mjera štednje, dakle, nekako može i proći. Koga treba dozvati, nekako ga će se pronaći. Ako kod nas uopće postoji hitno. No, postoji i ograničenje za koje je teško naći objašnjenje.

Teško je bilo povjerovati u jadanje voditeljice jednoga ureda, kojemu je srezan proračun, pa vam rješenje neće doći poštom nego morate po njega, kako su i primanja poziva ograničena.

Tako, kada zovete neku od ustanova pod ''šefovanjem'' Grada, imate samo dvije minute da kažete što želite reći, pronađete informaciju ili se jednostavno nezadovoljni istresete na nekoga preko žice. Jer, čudna mjera glasi da, bez obzira na to što vi zovete i nabijate svoj račun, poziv je ograničen na dvije minute.

A za dvije minute teško da možete pronaći pravu osobu u nekoj od službi, jer dok vas netko sasluša, pa kaže da nije nadležan, pita nekoga pored sebe tko bi to mogao znati i pokuša vas preusmjeriti na nekoga s odgovorom, vaše dvije minute su prošle. I tako sve dok vam ne prođe život.

Kopirati
Drag cursor here to close