Akcija Golf

Za devet uhićenih u Zvorniku i u TŽ zatražena mjera pritvora

Vijesti / Crna Kronika | 25. 10. 2014. u 15:57 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Županijsko tužiteljstvo Tuzlanske županije je sucu za prethodni postupak Županijskog suda u Tuzli stavilo prijedlog za određivanje pritvora za devet osoba: Željka Rakića (36), Savu Manojlovića (47), Milenka Samardžića (55), Stefana Savića (24), Bojana Đokića (31), Bojana Raonića (31), Blagoja Vlačića (44), Radivoja Sekulića (58) s područja Zvornika i Adnana Bećara (45) iz Visokog zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo organizirani kriminal u vezi sa većim brojem krađa i pokušaja krađa automobila na području Tuzlanske županije, iznude i krivotvorenja isprava.

Protiv još dvije osobe s područja Tuzlanske županije je otvorena istraga da su pomagali članovima organizirane grupe, odnosno počinili kazneno djelo krivovorenje isprave, te za njih nije stavljen prijedlog za određivanje pritvora.

Postoji osnovana sumnja da su pomenuti u razdoblju od srpnja do kraja listopada 2014. godine na području Tuzle, Kalesije i Kladnja, u grupi koju je organizirao Željko Rakić, izvršili krađe 6 skupocjenih automobila, četiri pokušaja krađe automobila, iznudu za otkup dva ranije ukradena automobila na području Kladnja, te u dva slučaja izvršili krivotvorenja isprava, odnosno carinskih deklaracija za automobile.

Željko Rakić je osumnjičen da je počinio kaznena djela organizirani kriminal u sticaju sa produženim kaznenim djelom teška krađa, kaznenim djelom iznuda i krivotvorenje isprava. Ostale ososbe su osumnjičene za različita kaznena djela u skladu sa ulogama koje su imali unutar grupe, a kaznena djela se odnose na organizirani kriminal i druga kaznena djela koja su navedena za vođu grupe.

Rakić je osumnjičen da je sudjelovao u svih dvanaest radnji za koje su osumnjičeni članovi grupe, Manojlović u devet radnji, Savić u sedam, Samardžić u četiri, Đokić u tri, te Raonić, Bećar, Vlačić i Sekulić u po jednoj radnji vezanoj za krađe, pokušaje krađi automobila, iznudi ili krivotvorenju isprava. Procjenjuje se da su osumnjičeni krađama automobila i iznudom sebi pribavili protupravnu imovinsku korist u iznosu većem od 140.000 KM, te da su u četiri pokušaja krađe pričinili vlasnicima automobila materijalnu štetu u iznosu od oko 8.000 KM.

Iz tužiteljstva TŽ podsjećaju, u koordinaciji sa ovim Tužiteljstvom i po naredbi Županijskog suda u Tuzli, pripadnici MUP-a TŽ su u suradnji sa Centrom javne bezbjednosti Zvornik izvršili pretrese na većem broju lokacija u Zvorniku, te u Tuzli, Kalesiji i Visokom, kada su ove osobe lišene slobode. Prilikom pretresa su pronađeni određeni predmeti za koje se sumnja da su korišteni prilikom činjenja pomenutih kaznenih djela.

Pripadnici MUP-a TŽ su u petak izvršili kriminalističku obradu, te uz izvještaj o počinjenom kaznenom djelu predali osumnjičene u nadležnost Tužiteljstva. Postupajući tužitelj je donio naredbu o provođenju istrage i ispitao osumnjičene. Istraga je i dalje u tijeku, priopćeno je iz tužiteljstva TŽ.

Kopirati
Drag cursor here to close