Irak

Za borbu protiv Islamske države nedostaje 80.000 vojnika

Vijesti / Flash | 14. 11. 2014. u 08:56 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Irak će trebati oko 80.000 ''učinkovitih vojnika'' kako bi povratio područje koje su osvojili militanti Islamske države i ponovno uspostavio svoju granicu sa Sirijom, a SAD razmatra da u toj borbi sudjeluje i skroman broj američkih vojnika, rekao je u četvrtak najviši američki general, prenosi Hina pisanje američkih medija.

"Trebat ćemo oko 80.000 sposobnih iračkih sigurnosnih snaga da povrate izgubljeni teritorij i konačno i grad Mosul, te da obnove granicu", rekao je general Martin Dempsey, načelnik Združenog stožera oružanih snaga, na kongresnom saslušanju.

Dempsey je rekao kako će SAD razmotriti raspoređivanje umjerenog broja američkih vojnika koji bi se borili s iračkim snagama u složenijim misijama protiv Islamske države.

"Ne predviđam u ovom trenutku da ću preporučiti da se tim snagama u Mosulu i duž granice pridruže američke snage, ali to razmatramo", rekao je Dempsey Odboru za oružane snage Zastupničkog doma.

Dodao je kako SAD sada ima skroman broj vojnika u Iraku te da bi njihovo jačanje bilo jednako tako skromno, prenosi Hina.

"Ne predviđam okolnosti u kojima bi naš interes bio da preuzmemo ovu borbu na sebe s velikim vojnim kontingentnom", rekao je.

Saslušanje dolazi nakon što je američki predsjednik Barack Obama prije nekoliko dana zatražio od Kongresa odobrenje za novih 5,6 milijarda dolara za proširenje američke misije u Iraku i slanje još do 1500 vojnika kako bi potaknuli iračke snage koje se muče u borbi protiv Islamske države. Trenutno je Iraku raspoređeno oko 1400 američkih vojnika, od predviđenih 1600 koji djeluju kao savjetnici i obučavaju iračku vojsku. 

Kopirati
Drag cursor here to close