Istrage

Za 10 godina rasvijetljena svega dva slučaja krađe oružja iz vojarni u BiH

Vijesti / Flash | 05. 09. 2017. u 15:04 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U proteklih deset godina zabilježeno je deset slučajeva krađe naoružanja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava iz vojarni Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OS BiH), od kojih su rasvijetljena samo dva kaznena djela, dok Državno tužiteljstvo vodi nekoliko istraga.

Tijekom ove godine dogodila su se dva slučaja krađe oružja OS-a BiH, i to iz vojarni 'Mato Lučić Maturica' u Kiseljaku i 'Bilećki borci' u Bileći. U Državnom tužiteljstvu tvrde da su ovi predmeti trenutno u toku, da se pored njih radi i na drugim istragama u vezi s krađom oružja OS-a BiH, piše BIRN.

"Postoje četiri predmeta koja su u radu, a odnose se na krađu oružja ili streljiva iz vojarni OS-a BiH", navode iz Državnog tužiteljstva i dodaju da zbog istraga ne mogu davati više informacija. Iz Ministarstva obrane su za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) potvrdili da su u do sada rasvijetljenim krađama počinitelji bili pripadnici OS-a BiH.

"U godinama od ustrojavanja OS BiH zabilježeno je deset krađa naoružanja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava. Pripadnici OS BiH, odnosno Vojna policija u suradnji s Tužiteljstvom BiH, Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA) i nadležnim entitetskim ministarstvima unutarnjih poslova, rasvijetlili su dva kaznena djela", navode u Ministarstvu obrane.

Dodaju i da su do sada pronađene tri automatske puške M16, od kojih su dvije bile kod počinitelja kaznenog djela, a jedna kod treće osobe, kao i mitraljez 'browning' 12,7 milimetara na lokaciji OS-a BiH.

SIPA je prije tri mjeseca Tužiteljstvu BiH podnijela izvještaj protiv jedne osobe zbog krađe oružja i vojne opreme, odnosno sumnje da je iz vojarne 'Mato Lučić Maturica' u Kiseljaku s oklopnog transportera otuđila mitraljez 'browning' 12,7 milimetara.

"SIPA poduzima operativne mjere i radnje na otkrivanju počinitelja, u skladu sa svojim ovlaštenjima i pod izravnim nadzorom Tužiteljstva BiH. Budući da su istrage još uvijek u tijeku, nismo u mogućnosti da vam ustupimo konkretne podatke o rezultatima istih", kažu u SIPA-i.

U Sudu BiH kažu da je do sada zbog krađe oružja i vojne opreme izrečena samo jedna presuda, a radi se o odluci iz listopada 2011. kojom je Bojan Bilinac osuđen na uvjetnu kaznu nakon što je sklopio sporazum o priznanju krivnje.

Pored krađe mitraljeza s oklopnog transportera u Kiseljaku, u ožujku ove godine je otkriveno da je iz skladišta vojarne 'Bilećki borci' ukradena određena količina oružja i streljiva. "Kazneno djelo krađe naoružanja u vojarni 'Bilećki borci' u Bileći nije do danas rasvijetljeno, a navedeni predmet je u nadležnosti Tužiteljstva BiH", navode u Ministarstvu obrane.

Dekan sarajevskog Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Nedžad Korajlić smatra da do ovolikog broja krađa oružja iz vojarni dolazi jer su procedure zaštite u vojarnama neadekvatne ili se ne provode.

"Treba se uvesti i dodatni tehnički nadzor, od ulaska i od videonadzora svih skladišta, pogotovo kad su u pitanju oružje i streljivo. U svakom slučaju, mora da bude stroga procedura od ulaska, od toga da ne može ući jedna, nego dvije osobe najmanje. Jer sasvim je drugačije kad ulaze dvije osobe nego jedna", pojašnjava Korajlić.

Korajlić dodaje kako postoji mogućnost da se u nekim slučajevima ukradeno oružje dalje prodaje, što dovodi do većeg sigurnosnog problema. U Ministarstvu obrane navode da pripadnici EUFOR-a imaju ovlasti da samostalno kontroliraju i nadziru lokacije za skladištenje streljiva, ali da ne sudjeluju u istražnim radnjama.

Kopirati
Drag cursor here to close