Predsjednik SAD-a

Washington se priprema za novog stanara Bijele kuće

Vijesti / Flash | 04. 12. 2016. u 09:25 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Bijeća kuća uskoro će dobiti novog stanara, 45. predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa.

Pripreme pred inauguraciju 20. siječanja 2017. godine, kada će Trump preuzeti dužnost od Baracka Obame, uveliko su u tijeku. U parku preko puta Bijeće kuće u tijeku su radovi na pripremi tribine gdje će biti smještene uzvanice. Mjesto izvođenja radova je ograđeno, a turistima je pristup zabranjen u zonu gdje se vrše radovi.

Mjere sigurnosti izgledaju uobičajeno, kao i broj turista koji svakodnevno dolaze na prostor ispred Bijele kuće, premda je sada zbog radova nešto ometen pogled na mjesto na kojem će najmanje četiri sljedeće godine boraviti Trump.

Iako su brojne organizacije i pojedinci najavljivali prosvjede zbog pobjede kontroverznog republikanskog kandidata, u prohladno subotnje popodne izvještač Fene je vidio samo jednog demonstranta pred Bijelom kućom koji je nosio transparent "za slobodnu Palestinu".

U iščekivanju Trmpovog stupanja na dužnost, kažu poznavatelji prilika u Washingtonu, u američkoj prijestonici su znatno pojačane aktivnosti lobista ne samo iz SAD-a, već iz cijelog svijeta koji nastoje uspostaviti kontakte s predstavnicima nove administracije i ljudima bliskim Trumpu.

Ovu priliku nastoje iskoristiti i mnogobrojni prodavači suvenira, te na njihovim štandovima dominiraju majice, kape, figure, šolje i drugi predmeti s Trumpovim likom ili porukama. Suveniri s likom dosadašnjeg predsjednika Obame ili Trumpove demokratske protivnice Hillary Clinton veoma su rijetki u poređenju s novoizabranim predsjednikom.

Kada je Obama pobijedio prvi put 2008. godine inauguraciji je, prema procjenama, prisustvovalo milijun i 800 tisuća ljudi, a nakon reizbora 2012. oko 800.000. Kada su u pitanju sigurnosne mjere, prije četiri godine hiljade policajaca su bile na ulicama, nad washingtonskim zračnim prostorom na snazi je bila zabrana letenja, a brodovi su patrolirali vodenim putevima. Snajperisti su bili raspoređeni na krovovima, a spremni su bili i psi obučeni da pronalaze eksploziv.

Kopirati
Drag cursor here to close