Vulkanski splav pluta oko Novog Zelanda
Veličine Belgije
OBJAVA: Petak, 10. kolovoza 2012. 15:29
IZVOR: Fena
AUTOR: Z.J.
Vulkan Etna
0

Velika količina grupiranog vulkanskog kamenja nastalog u erupciji podmorskog vulkana, površine 26.000 kvadratnih kilometara, skoro kao Belgija, primijećena je kako pluta Pacifikom.

Velika količina grupiranog vulkanskog kamenja nastalog u nedavnoj erupciji podmorskog vulkana, površine 26.000 kvadratnih kilometara, skoro kao Belgija, primijećena je kako pluta Pacifikom, priopćila novozelandska mornarica u petak.

Ova neobična pojava, za koju očevici kažu da sliči polarnim pokrivačima, sastavljena je od kamena plovučca, kamenja poroznih vulkanskih stijena niske gustoće koji su dospjeli u more nakon erupcije, prenio je AFP.

Letjelica zračnih snaga uočila je skupinu kamenja u četvrtak oko 1000 kilometara od obale Novog Zelanda i upozorila je mornaricu da se kreće prema njima.

Poručnik Tim Oscar rekao je da iako je znao da njegovom brodu ne prijeti opasnost od ove skupine kamenja, ipak je to "najčudnija stvar koja mi se dogodila u posljednjih 18 godina na moru".

"Dokle god mi je pogled sezao mogao sam samo vidjeti skupinu kamenja plovučca kako se njiše gore-dolje, u ritmu valova. Izgledalo je kao da kamenje stoji pola metra iznad površine valova i imalo je jasnu bijelu boju. Izgledalo je kao rub ledenog brijega", rekao je.

Znanstvenici kažu da ova skupina plovučca, koja je obrazovala "splav", najvjerovatnije potječe od erupcije aktivnog podvodnog vulkana Monowai.

Oni kažu da fenomen nije povezan s povećanim vulkanskim aktivnostima u Novom Zelandu ovoga tjedna, uključujući erupciju Mount Tongaririja.