Ne prohvaćaju genocid

Vulin: Zločin u Srebrenici je bio strašan, ali ne može se narod okriviti kao kolektivni zločinac

Vijesti / Flash | 10. 07. 2015. u 08:37 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da nitko ne spori da je zločin u Srebrenici bio strašan, ali da je neprihvatljivo da se cijeli narod okrivi kao kolektivni zločinac te da Srbija ne može za ono što se dogodilo u Srebrenici prihvatiti riječ genocid.

Vulin je, kako prenosi Tanjug, ocijenio da je najvažnije da Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda nije usvojio rezoluciju u kojoj se događaji u Srebrenici označavaju kao genocid.

U povodu usvajanja rezolucije Europskog parlamenta u kojoj je osudio ono što se dogodilo u Srebrenici, Vulin je istaknuo da mu je žao što je taj parlament donio jednostranu rezoluciju i što nije u stanju da se izdigne iznad stereotipa koji se stvara desetljećima.

Vulin je rekao da mu je žao što EP nije u stanju pogledati istini u oči i možda čak formirati komisiju sa Srbijom, Republikom Srpskom, BiH, da istraži što se stvarno dogodilo oko Srebrenice.

"Žrtve vrijeđa kada riječ genocid koristite kao političku prijetnju, kao političku ucjenu, kada čitavu jednu rezoluciju najvišeg organa planete zemlje, Vijeća sigurnosti UN svodite na političku trgovinu", kazao je Vulin.

Srbija poštuje žrtve i njezin predsjednik vlade je prvi lider u regiji koji je imao hrabrosti da kaže da ne da svoj narod koji nije genocidan, ali da to ne znači da se neće pokloniti na groblju drugog naroda, rekao je Vulin i dodao da državnik radi ono što je dobro za njegov narod.

 

Kopirati
Drag cursor here to close