Polemika oko referenduma

Vuković: Hrvatski političari u BiH igraju najmudriju politiku

Vijesti / Flash | 18. 09. 2016. u 13:29 I.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je na jučerašnjoj 99. plenarnoj sjednici odbio zahtjev Narodne skupštine Republike Srpske za preispitivanje odluke Ustavnog suda kojom je neustavnom potvrđena proslava 9. siječnja kao Dana Republike Srpske te usvojio privremenu mjeru kojom se privremeno obustavlja Odluka o raspisivanju republičkoga referenduma.

Odluku Ustavnog suda BiH prokomentirao je dr. Đorđe Vuković, sveučilišni profesor s banjalučkog Fakulteta političkih nauka, koji je u razgovoru za Klix.ba istaknuo kako iza spomenute odluke stoji bolesna kulturna svijest.

Bolesna kulturna svijest

''Iza odluke Ustavnog suda BiH koja je donesena preglasavanjem, a preglasavanje je nesreća svakog grada, svakog sela, kantona, entiteta i BiH kao države, a poricanjem nečijih simbola i praznika i traženjem razloga da je nečija radost istovremeno patnja i nesreća drugih zapravo je bolesna kulturna svijest. Nama je ovdje sve predmet spora umjesto da je predmet susreta“, istaknuo je Vuković.

''Odluka Ustavnog suda u čijem su donošenju sudjelovali bivši članovi nekih stranaka i koja se vršila po nacionalnom ključu je sama po sebi sporna i neprihvatljiva. Nanijela je mnogo više štete i u međuetničkim odnosima i stabilnosti BiH, i dovela nas je u situaciju težu nego ikada prije u zadnja dva desetljeća mira“, dodao je.

Vuković smatra kako za ovakvu situaciju najveću odgovornost snose bošnjački politički predstavnici, odnosno njihov nacionalizam zarobljen između bosanstva i bošnjaštva.

''Ne bih želio amnestirati i odobravati srpski ili bilo koji drugi nacionalizam, ali mislim kako je narod koji se najviše borio za BiH i ona politika koja je najviše zagovarala BiH i najviše žrtve dala, a to je bošnjačka politika, najveći kamen spoticanja opstanku i miru BiH. Čuli smo riječi Bakira Izetbegovića koji je za takozvanu slobodu i neovisnost bošnjačkog naroda spreman žrtvovati mir. Taj nacionalizam, zarobljen između bosanstva i bošnjaštva, vidi samo jedan oblik egzistiranja BiH i on kao takav nema budućnost“, istaknuo je Vuković u razgovoru za Klix.ba.

Hrvati igraju najmudriju politiku

Razloge zašto hrvatski čelnici odobravaju Srbima proslavu 9. siječnja i ne smeta im taj datum koliko smeta Bošnjacima, Vuković vidi u mudroj politici koju vode hrvatski političari.

''Hrvatska politička komponenta u BiH igra najmudriju politiku i ona političke procese vrednuje kroz poziciju hrvatskog interesa u BiH. Dosta je oportunistička, dakle ona za svaki događaj u političkom procesu BiH nema konzistentno stajalište osim da je uvijek predmet vrednovanja hrvatskog naroda u BiH, a to je nekada uz Srbe, nekada uz Bošnjake, nekada protiv jednih i drugih, a nekada i s jednima i drugima“, mišljenja je ovaj sveučilišni profesor.

Na koncu je, izražavajući žalovanje zbog aktualne situacije i sljepoće onih koji su protiv referenduma, poručio kako ovaj referendum zapravo čuva Republiku Srpsku, ali i Bosnu i Hercegovinu i Daytonski sporazum.

''BiH može postojati kao zbroj tri različite političke volje bez dominacije. Ta ravnoteža je narušena i odlukom Ustavnog suda BiH. Ako Republika Srpska bude izgubila pravo na praznikovanje 9. siječnja, uskoro bi mogla ostati i bez imena i Srbi bi bili poraženi, a uskoro bi i Bošnjaci bili lak plijen za druge i oni bi bili jedan od gubitničkih naroda. Ako Bošnjaci budu shvatili da ne mogu dobiti ništa preglasavanjem, BiH će dugoročno biti na dobitku. I zato i kažem – glasujući za Dan Republike Srpske ja glasujem i za Bosnu i Hercegovinu“, poručio je Vuković.

Kopirati
Drag cursor here to close