Trolovanje

Vučić: Rezolucija EP uvredljiva i uznemirujuća za Srbiju; Šešelj ponosan

Vijesti / Flash | 27. 11. 2014. u 14:29 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je danas da je rezolucija Europskog parlamenta o lideru radikala Vojislavu Šešelju uvredljiva, uznemirujuća i veoma razočaravajuća za Srbiju, i dodao da mu nije teško da te, kako je rekao, nimalo lake riječi uputi europskim parlamentarcima.

"Srbija je danas osuđena što nije politički i pravno adekvatno reagirala na dolazak gospodina Šešelja. Tko ga je pustio iz Haaga, mi ili vi? Jeste li nas pitali nešto o tome? Niste", poručio je Vučić na izvanrednoj konferenciji za novinare i dodao da Srbiju Haag nije obavijestio ni o uvjetima pod kojima je Šešelj pušten, javio je Tanjug.

Vučić je rekao da je konferenciju za novinare sazvao jer se vlast u Srbiji ne želi skrivati niti bježati od nečega što, kako je rekao, "nismo razumjeli" ili što ni oni koji su za to glasali nisu razumjeli "ni kako, ni zašto, ni o čemu su danas glasali".

Usvojeni dokument nije važan ni obavezujući, osim što pokazuje nekoliko veoma važnih stvari, rekao je srbijanski premijer.

"Ovo je trebalo predstavljati nešto kao nauk za građane naše zemlje da dobro vidimo kako se odnose prema nama, što je to što stvarno misle o nama i kako nas doživljavaju, i s koliko ćemo se muka i teškoća objektivnih, ali i nekih kojima se nismo nadali, tek suočavati na našem europskom putu", kazao je Vučić.

Za njega je, dodao je, rezolucija uvredljiva, uznemirujuća i veoma razočaravajuća za Srbiju.

Istovremeno, Vučić je zahvalio zastupniku iz Bugarske Eduardu Kukanu i slovenskoj parlamentarki Tanji Fajon koji su pokušali razuvjeriti europske parlamentarce.

"Zašto je donijeta rezolucija u kojoj se Srbija optužuje za nešto što nitko od njih ne razumije. Ili razumiju, ili je u pitanju licemjerje neslućenih razmjera ili je u pitanju želja da se naškodi Srbiji ili iz nekih drugih razloga", kazao je premijer Srbije.

Ne postoji, dodao je, nijedan čovjek na kugli zemaljskoj koji bi rukovodstvo Srbije mogao povezati sa Šešeljem.

"Oni su u tome uspjeli jer je to bio njihov interes, zato što su neki željeli da unize ugled Srbije u Europi i svijetu, zato što ona nije ni mala ni beznačajna kao što je bila, nije vreća za udaranje kao što je bila, i zato što Srbija, i što se njene ekonomije tiče, nije i neće biti tako slaba kao što je bila", rekao je Vučić.

Prema svim parametrima, istaknuo je, pred Srbijom su svjetlije perspektive nego pred zemljama u regiji koje ne mogu prihvatiti činjenicu da Srbija ima zasluženo bolje mjesto u Europi nego što je imala prije nekoliko desetljeća.

Upitan da prokomentira odnose Srbije s Hrvatskom nakon usvajanja rezolucije, Vučić je rekao kako želi dobre odnose s Hrvatskom.

"Hvala im na svemu što su govorili. Jasno nam je što misle o nama i što nam žele. Mi smo njima malo bolji prijatelji nego oni nama i zbog te činjenice sam, također, ponosan što smijem ovako jasno i nedvosmisleno da tu činjenicu iskažem i izgovorim", poručio je Vučić.

Šešelj ponosan na deklaracije Sabora i EP, neće dragovoljno u Haag

Predsjednik Srpske radikalne stranke (SRS) i haaški optuženik Vojislav Šešelj izjavio je u četvrtak da se neće dragovoljno vratiti u Haag i istaknuo kako je "veoma ponosan" na deklaracije Hrvatskog sabora i Europskog parlamenta (EP), poglavito jer su je inicirali hrvatski eurozastupnici.

"Zaratili su, umalo se ne podaviše na sjednici Sabora. Veoma sam ponosan na saborsku deklaraciju, a bit ću još ponosniji kad parlament EP usvoji rezoluciju koja će biti usmjerena protiv mene i mog političkog djelovanja", rekao je Šešelj komentirajući raspravu u Saboru te je ustvrdio da se zbog blokade u Srbiji "javnosti obratio preko hrvatskih medija", zbog čega se, kako kaže, "Hrvatska digla na noge kao opečena".

Šešelj je na drugoj tiskovnoj konferenciji otkad je privremeno pušten na slobodu iz pritvora haaškog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji, (ICTY) naglasio da deklaracija i rezolucija znače da je "razbio medijsku blokadu" koju mu je po povratku iz Haaga "nametnula vlast (srbijanskog premijera) Aleksandra Vučića".

Po Šešeljevoj ocjeni, njegova strategija "bacanja medijskog mamca Hrvatima postigla potpun učinak".

Naglašavajući kako medijsku blokadu kojoj je izložen u Srbiji, osim stalne pozornosti koju dobiva u hrvatskim medijima, razbija i sudjelovanjem na društvenim mrežama, Šešelj je rekao da taj način komunikacije tijekom 12 godina boravka u Haagu nije koristio niti dobro poznavao.

Šešelj je pred novinarima ponovio da se neće dragovoljno vratiti u haaški pritvor, te da će ga u tom slučaju morati uhititi Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić, nekadašnji dužnosnici SRS-a. Vođa radikala naglasio je kako se "raduje da ga uhite njegovi glavni suučesnici u svim eventualnim ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti".

Šešelj je optužio vladu Aleksandra Vučića da "samo fingira borbu protiv kriminala i korupcije" te je ponovio poziv na tv-duel premijeru Vučiću, koji je već objavio i na svom Twitter profilu.

Šešelj je zanijekao da su mu prilikom puštanja na privremenu slobodu u ICTY-u bili predočeni bilo kakvi uvjeti i naglasio kako "ništa nije potpisao" niti je s bilo s kim u ICTY-u razgovarao o uvjetima koji se mora pridržavati nakon izlaska iz pritvora.

Hrvatski sabor usvojio je u srijedu, a Europski parlament u četvrtak odvojene rezolucije u kojima su osudili puštanje na privremenu slobodu haškog optuženika Vojislava Šešelja kao i njegovu ratnohuškačku retoriku po povratku u Srbiju te su pozvali srbijanske vlasti da se distanciraju od njegova djelovanja, a Haški sud da preispita odluku o puštanju Šešelja na slobodu zbog zdravstvenih razloga.

Hrvatsko novinarsko društvo šokirano intervjuom sa Šešeljem na Osječkoj TV

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) šokirano je pojavom četničkog vojvode i ratnog zločinca Vojislava Šešelja u emisiji "Bujica" Velimira Bujanca u srijedu na Osječkoj televiziji.

"Ne samo da je Šešelj bio jedan od ratnih vođa u ratu protiv Hrvatske 90-ih godina, nego propagira mržnju i danas, nakon što ga je iz potpuno nejasnih razloga Haaški sud pustio na slobodu. Bujanec je obznanio gledateljima da mu se Šešelj javio u studio pa je s njim porazgovarao 15-tak minuta. Treba imati nevjerojatno jaki razlog javnog interesa, promicanja nekog javnog dobra, da bilo koja televizija, a valjda pogotovo hrvatska, s takvim čovjekom napravi intervju", navodi HND u četvrtak u priopćenju koje je potpisao predsjednik Zdenko Duka.

"Kad se zna tko je Velimir Bujanec (radikalno desne političke orijentacije) i tko je vlasnik Osječke televizije (član HDZ-a i kontroverzni poduzetnik Željko Biloš), jasno je da im je Šešelj trenutačni saveznik u domaćim političkim obračunima, u trenutačnoj predsjedničkoj predizbornoj kampanji", poručuju iz HND-a te osuđuju takve i svake slične niske medijske manipulacije.

Sve medije pozivaju da održe prijeko potrebnu profesionalnu razinu u predizbornoj kampanji.

Šešelj je u telefonskom razgovoru s Bujancem nekoliko puta spomenuo aktualnog hrvatskog predsjednika Ivu Josipovića i ministricu vanjskih poslova Vesnu Pusić te ih na neki način povezao sa sobom i svojim idejama.

"Podržavam Ivu Josipovića, bio sam u kontaktu s njegovim savjetnicima. Josipovića cijenim zbog njegova oca, koji je bio partizan i oslobađao Široki Brijeg, pod njegovom su komandom strijeljane ustaše i fratri. Omiljena političarka mi je Vesna Pusić, djed joj je bio četnik, a družili smo se osamdesetih na Filozofskom fakultetu", rekao je Šešelj Bujancu.

Kopirati
Drag cursor here to close