Bled

Vučić: Od EU očekujemo dugoročnu strategiju

Vijesti / Flash | 31. 08. 2015. u 19:44 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da od Europske unije očekuje dugoročnu sveobuhvatnu strategiju za suočavanje s problemom vala migranata.

On je, nakon suidjelovanja na panelu Strateškog foruma u Bledu, rekao da ni večeras nije došao moliti za bilo što u ime Srbije, zemlje koja je, kako je rekao, spremna preuzeti svoju dužnost da se njeni građani ponašaju kao ljudi prema migrantima.

"Nisam sretan zbog činjenice što su danas u Grčkoj ponovo upotrijebljeni suzavac i šok bombe, u Makedoniji je to bilo prije par dana. U Srbiji to nije bio slučaj i vjerujem da se neće dogoditi. Za nas je važno da EU napravi strategiju, ne samo dnevnu taktiku", poručio je Vučić, javio je Tanjug.

Srbija kao zemlja koja nije članica EU, koja tek otvara poglavlja, kako je naglasio Vučić, spremna je preuzeti dio odgovornosti, ali EU mora reći što je strateški cilj.

"Ne mogu svi puštati migrante, a da Srbija, iako smo u najboljem slučaju tek treća ili peta zemlja kroz koju oni prolaze, bude prva koja ih registrira. Mi smo jedini koji ih pregledamo, uzimamo otiske", kritizirao je Vučić.

On je poručio EU da treba naći strategiju i pokazati kako se treba ponašati europski.

Vučić je kazao da ne prihvaća objašnjenja da netko ne može to učiniti zbog svog biračkog tijela, istaknuvši da je dobio najviše negativnih komentara poslije posjeta migrantima u beogradskom parku, ali da će i dalje posjećivati izbjeglice.

"Prekosutra ću ih opet posjetiti i sljedećeg tjedna u inat svima koji misle da treba nekoga mrziti i da ćemo time dobiti veću popularnost", poručio je premjer Srbije.

Vučić je ponovio da izbjeglice bez ikakvih smetnji ulaze na teritorij Srbije, i da će se oni, kada Mađarska završi zid, bodljikavu žica i sve drugo, duže zadržavati u Srbiji.

"Mi ćemo graditi novi prihvatni centar u Beogradu, još jedan u Preševu i vjerojatno jedan na sjeveru zemlje. To će povećati naše obaveze", kazao je Vučić.

"Moj otac je 1941. samo zato što mu je majka izbjegla slučajno rođen kod nas. Sada treba ja na tim ljudima da se iživljavam", istakao je Vučić.

Prema njegovim riječima neophodno je u ovoj situaciji donijeti "mušku odluku", navodeći kao primjer zabranu održavanja skupa desničara protiv izbjeglica u Srbiji.

"Žalite se kome god hoćete. U našoj zemlji to ne možete radititi, da držite mitinge, da se iživljavate na ljudima i učite djecu da mrze", poručio je Vučić.

On je ponovio da je potrebna strateška odluka EU, a da će Srbija obaviti svoj posao, i da je spremna da primi svoj dodatni dio odgovornosti u okviru sistema koji EU usvoji.

VUČIĆ: POZVAT ĆU NOVOG PREMIJERA HRVATSKE

Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će pozvati novog hrvatskog premijera, čim bude izabran, da posjeti Srbiju.

On je, nakon panela na kojem je sudjelovao u okviru Strateškog foruma u Bledu, upitan je li ga predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, pozvala da posjeti Zagreb, rekao da je često u glavnom gradu Hrvatske.

"Čekamo da se završe izbori. Iskoristit ću priliku da izabranog premijera Hrvatske odmah pozovem. Što se mene tiče predsjednici Hrvatske i hrvatske vlade uvijek su dobrodošli u Beograd", kazao je Vučić, javio je Tanjug.

Upitan za inicijativu predsjednice Hrvatske Grabar-Kitarović i njenog slovenskog kolege Boruta Pahora da se pod hitno sazove sjednica EU o jugoistočnoj Europu zbog vala izbjeglica, Vučić je kazao da su takve inicijative uvijek dobrodošle.

"Svaki razgovor je dobar i blagorodan za sve nas. Svaki put kada se sretnemo mi razgovaramo. I danas sam na kratko razgovarao s hrvatskom predsjednicom. Super je kada možemo razgovarati, jer je to dobro za sve nas, spustit će tenzije u regiji koje su narasle zbog izbora i komemoracija različitih događaja", dodao je.

Srpski premijer je podvukao da je vrijeme da se više i češće razgovara, da se problemi rješavaju, a ne gomilaju.

Kopirati
Drag cursor here to close