Povijesna posjeta

Vučić i Rama: Nismo suglasni po pitanju Kosova, ali se problemi ne rješavaju ratom

Vijesti / Flash | 27. 05. 2015. u 14:11 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Velika Albanija ne predstavlja našu viziju ili projekt, niti ostavlja utisak na nas, čak ni kada se pojavi u obliku poput onog na stadionu'', izjavio je premijer Albanije Edi Rama na zajedničkoj konferenciji sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji boravi u službenoj posjeti Tirani.

Rama je govoreći o incidentu sa dronom na utakmici Srbije i Albanije, kada je na beogradski stadion spuštena zastava takozvane "Velike Albanije" kazao kako ona nije vizija njegove države i da ne bi shvatili ozbiljno zastavu "Velike Srbije" ukoliko bi se ona dogodila u Albaniji.

"Kažem bez ikakvog uzrujavanja da je ideja Velike Albanije ideja koja promovira i hrani one koji ne žele dobro Albancima. Ni mi niti naš narod ne želimo proširenja preko tuđih leđa, već samoodređenje i normalan suživot sa svima. Među nama nema projekata poput Velike Albanije, nego samo projekt ujedinjenja na putu ka Europskoj Uniji", izjavio je Rama.

Na drugoj strani Vučić je kazao kako je spomenuti incident narušio odnose između dviju zemalja, dodavši da je to bila "politička poruka", i da se "ne može donijeti zastava Velike Albanije radi šale".

Vučić je otkrio identitet osobe koja je spustila dron na spomenutoj utakmici, te kazao da se radi o Albancu koji dolazi iz Italije, javlja Anadolu Agency (AA).

Prethodno je Rama rekao da Srbija i Albanija imaju različite stavove "u nekim stvarima", ali da su zajednički za mir, sa čijom konstatacijom se složio i premijer Srbije.

"Činjenica je da nismo suglasni po pitanju Kosova. Srbija tretira Kosovo i Metohiju kao svoj sastavni dio, dok Albanija tretira Kosovo kao nezavisnu državu. Razmišljamo drugačije, govorimo drugačije, ali problemi se ne rješavaju ratom, već dijalogom", rekao je Vučić.

Vučićeva posjeta Tirani je već označena kao povijesnazbog činjenice da je to prvi dolazak jednog srbijanskog premijera u tu zemlju u povijesti

Kako je i najavljeno, nakon sastanka sa Edijem Ramom, srbijanski premijer će održati sastanke sa predsjednikom Albanije Bujarom Nishanijem, predsjednikom Parlamenta Ilirom Metom, te gradonačelnikom Tirane ujedno i liderom opozicije Lulzimom Bashom.

Govoreći o nedavnim događajima u Kumanovu, albanski premijer je naglasio da Albanija sa nesumnjivim zanimanjem prati razvoj situacije, prije svega, što se događa sa Albancima u Makedoniji. Ti događaji, istaknuo je Rama, potvrdili su osjetljivost mira u regiji i na čitavom Balkanu.

Tom prilikom Rama se osvrnuo i navode da će Albanija staviti veto na ulazak Makedonije u NATO.

"Niti sam prijetio niti sam spominjao veto. Tu riječ ste vi (novinari op.a.) nametnuli uz pomoć određenih mislilaca i političara u Tirani", rekao je albanski premijer, te izrazio zadovoljstvo zbog učešća premijera Makedonije Gruevskog na sutrašnjem Bečkom ekonomskom forumu (Vienna Economic Forum - Tirana Talks 2015).

Kopirati
Drag cursor here to close