Oluju im neću oprostiti

Vučić i Dodik spustili vijence u znak sjećanja na sve stradale Srbe

Vijesti / Flash | 04. 08. 2015. u 18:24 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veliki broj građana okupio se večeras kod mosta u Sremskoj Rači, gdje će, uz prisustvo srbijanskog premijera Aleksandra Vučića i predsjednika RS Milorada Dodika, biti obilježen Dan sjećanja na stradanja i progon Srba, u okviru hrvatske vojne akcije "Oluja".

Građani, koji su došli da odaju poštu stradalim Srbima, nose srpske zastave i obilježja.

Ministar za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, koji je također stigao u Raču, naglasio je u izjavi Tanjugu kako je večerašnje obilježavanje izuzetno značajno, izrazivši uvjerenje kako će preko ovog sjećanja svijet bolje da razume Srbe i vidi koliko ih te rane bole, kao i da će se u buduće ponašati u skladu s tim, da i ovaj narod ima svoje emocije i da se nad njihovim žrtvama mora spustiti glava.

Srbija će obilježiti Dan sjećanja na stradanje i progon Srba, 5. kolovoza centralnom državnom manifestacijom kod Sremske Rače.

Skup će početi simboličnim susretom i rukovanjem srbijanskog premijera Aleksandra Vučića i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na mostu u Sremskoj Rači, kojim su protjerani stizali u Srbiju.

Vučić i Dodik će u rijeku spustiti vijence u znak sjećanja na sve stradale Srbe, a nakon toga će na platou pored mosta parastos služiti patrijarh srpski Irinej.



Manifestacija će, kako najavljuju u vladi, biti nastavljena umjetničkim programom "Naša je tuga. . . velika" i obraćanjem Vučića, Dodika i "djevojke iz kolone", izbjeglice Đurđice Popović.

Centralnoj državnoj manifestaciji nazočit će i članovi vlada Srbije i RS, predsjednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković, predstavnici Narodne skupštine RS i drugih državnih organa, predstavnici Vojske Srbije, Srpske pravoslavne crkve, diplomatskog kora i brojni građani.

Sutra, točno u podne, oglasit će se zvona sa srpskih pravoslavnih crkava u Srbiji i Republici Srpskoj i sirene.

Iz vlade pozivaju građane Srbije da u podne zastanu i da taj minut posvete sjećanju na sve ubijene i stradale.

Srpski mediji o mimohodu i obljetnici Oluje

Najtiražniji srpski dnevni list Blic vojni je mimohod u Zagrebu nazvao 'paradom srama', a u svom tiskanom izdanju od  utorka na naslovnici donosi intervju s košarkašom Partizana Aleksom Marićem, čiji je otac ubijen u Oluji, pod naslovom 'Oluju im neću oprostiti'.

Večernje novosti na svojoj naslovnici donose crno bijelu fotografiju kolone Srba koja napušta Krajinu uz naslov  'Oluja još uvijek puše kroz dušu - na današnji dan prije dva desetljeća Hrvati započeli etničko čišćenje Srba'.

Na portalu Telegraf spominje se 'opći rat Hrvata protiv Srba do istrebljenja', a Kurir donosi vijest o obljetnici  Oluje uz naslov 'Da se nikad ne zaboravi: U Hrvatskoj slave, dok Srbija žali'.

I drugi mediji u Srbiji vojnoj paradi pridaju veliku pozornost, a mnogi donose i priče izbjeglih Srba, koji su prije  Oluje živjeli u Krajini.

Kopirati
Drag cursor here to close