Zločini

Vrši se revizija mrtvačnica

Vijesti / Flash | 23. 10. 2014. u 09:04 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Tijekom devet mjeseci 2014. godine izvršene su 73 ekshumacije i ekshumirano je 150 posmrtnih ostataka žrtava iz proteklog rata'', kazala je Agenciji Fena glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić i dodala kako je u istom razdoblju identificirano 477 žrtava.

Najveća grobnica koja je otkrivena do sada u 2014. godini je masovna grobnica na području Doboja, u mjestu Usora, iz koje su ekshumirani posmrtni ostaci 24 žrtve za koje se pretpostavlja da su civili bošnjačke nacionalnosti ubijeni tijekom proteklog rata.

''Kada je riječ o aktualnim aktivnostima Instituta za nestale osobe BiH, osim traženja, ekshumacija i identifikacija žrtava iz proteklog rata u tijeku je proces revizije mrtvačnica i spomen-kosturnica u BiH, koji se obavlja zajedno s predstavnicima tužiteljstava, vještacima sudske medicine i Međunarodnom komisijom za nestale osobe'', kazala je Čengić.

Dodala je da je cilj procesa revizije utvrđivanje stanja u mrtvačnicama i spomen-kosturnicama gdje se čuvaju neidentificirani posmrtni ostaci žrtava iz proteklog rata i utvrđivanje novih identiteta ekshumiranih žrtava.

Kopirati
Drag cursor here to close