CVITANOVIĆ

Vrijeme je da neki ljudi skinu masku

Vijesti / Flash | 12. 06. 2016. u 12:23 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Tko je kriv hrvatskom narodu u BiH? Međunarodna nebriga, srpska hegemonija, bošnjačka majorizacija i neodgovorna politika HDZ-a BiH'', navodi u priopćenju predsjednik HDZ-a 1990, Ilija Cvitanović, koje prenosimo u cijelosti.

'Posljednji čimbenik je najbolniji, ali i najopasniji. Jer, sve dok vodeća hrvatska stranka u BiH bude neprincipijelna, a njezini dužnosnici politikanti i uskointeresna grupacija ljudi, bit će Daytona, „Komšića“, alijansi, platformi.

Splet svih, gore navedenih, čimbenika su hrvatski narod u Bosni i Hercegovini demografski prepolovili i politički obespravili, sa tendencijom daljnjih emigracija i političkog slabljenja, koje se, potencijalno, nastavlja i u 2016. godini kroz, eventualni, nastavak gubljenja načelničkih pozicija.

Nužnost hrvatskog zajedništva

Dubokog uvjerenja u nužnost svehrvatskog zajedništva na predstojećim izborima u prostorima gdje je ugrožen nacionalni interes, u ime HDZ-a 1990, pristupio sam pregovorima u okviru HNS-a sa drugim političkim strankama iz reda hrvatskog naroda.

Stav, koji HDZ 1990 od ranije zagovara, zajedno sa partnerima HSP-om, HPB-om, HKDU-om HRAST-om, HSP-om HB, o nužno potrebnom zajedničkom nastupu hrvatskih stranaka u prostorima Središnje Bosne, Republike Srpske i dijela Posavine, je naišao na načelno suglasje svih aktera HNS-a.

Kroz razgovore, utvrđeno je 14 općina u kojima je nužna zajednička „bitka“ za načelniče pozicije, koje, samo zajedničkim nastupom, Hrvati mogu osigurati ili zadržati.

Riječ je o općinama Jajce, Travnik, Vitez, Novi Travnik, Busovača, Uskoplje, Fojnica, Kreševo, Kiseljak, Bugojno, Odžak, Stolac, Ravno, Žepče.

Kao drugi korak pregovora o zajedničkom nastupu, nametnula se tema izbora kandidata, što je u prošlosti nerijetko bio kamen spoticanja. O kandidatima se raspravljalo tijekom posljednje sjednice Predsjedništva HNS-a, a nastavak iste rasprave se dogodio 3 dana kasnije u formi bilateralnog razgovora na razini predsjednika dva HDZ-a, moje malenkosti i gospodina Čovića.

Legitimitet

Pojam legitimitet je, posljednjih godina, nezaobilazan u riječniku svih dužnosnika HDZ-a BiH, koji ga neprestano rabe i pozivaju se na njega.

No, bojim se kako im legitimitet nije više valjan kriterij, što mi je postalo očito kroz pregovore o zajedničkom nastupu na lokalnim izborima.

Najmjerodavniji kriterij pri izboru zajedničkih kandidata, za politološku teoriju, donedavno i HDZ BiH, pa i mene, je izborni legitimitet ostvaren na proteklom izbornom ciklusu, u ovom slučaju 2014. godine, kada je HDZ BiH u koaliciji sa drugim strankama HNS-a osvojio 123 000 glasova, što predstavlja 2/3 povjerenja hrvatskih birača, dok je HDZ 1990 osvojio 43 000 glasova, što je 1/3 povjerenja hrvatskih birača.

Tragom toga, bilo bi logično da od 14 općina, koje su predmet pregovora, HDZ BiH zajedno sa pojedinim manjim strankama predloži 2/3, tj. 10 kandidata, a HDZ 1990 preostalu 1/3, tj. 4 kandidata za načelnike, što bi bilo približno proporcionalno povjerenju koje konzumiraju ove stranke. Kako bi u potpunosti postigli etički i legitiman pristup, valja istaknuti i druge stranke sa hrvatskim predznakom poput HSP-a ili HKDU-a HRAST-a koje su na proteklim izorima ostvarile rezultat koji je dostojan razgovora i o njihovoj poziciji unutar izbora 14 kandidata.

No, takva volja nije iskazana, a legitimitet je za HDZ BiH postao nevažan kriterij.

Domoljublje i nacionalna svijest

No, iz odgovornosti prema vlastitom narodu, stoljetnoj povijesti i budućnosti hrvatskog naroda, krvlju i znojem naših predaka natopljenoj svetoj hrvatskoj grudi, nisam postavljao nikakve ultimatume niti sam bio isključiv.

Naprotiv, HDZ 1990 ovom važnom pitanju je pristupio sa najvišom razinom nacionalne i domoljubne odgovornosti i spremnosti na odricanje s ciljem postizanja dogovora koji je nužan za političku egzistenciju hrvatskog političkog bića.

Stoga, HDZ 1990 umjesto 1/3, koja mu statistički pripada, spreman je pristati čak i na 1/14 kandidacijskih pozicija. Jedini motiv koji imamo je zaštiti nacionalne interese Hrvata; od krajnjeg juga, preko središnjeg prostora sve do rijeke Save.

Spremni smo platiti političku cijenu i u potpunosti stranačke interese podrediti nacionalnim.

Test (ne)principijelnosti

Predstojeće izbore vidim kao test principijelnosti i istinske borbe za hrvatske nacionalne interese.
HDZ 1990 i ja osobno, bez imalo kalkuliranja, putem ovog otvorenog pisma, svoj test predajemo u ruke hrvatskoj javnosti, koja će prosuditi.

A jasno kažemo; u ime hrvatskih nacionalnih interesa, umjesto 1/3, pristajemo na 1/14, tj. samo jednu kandidacijsku poziciju.

Smatram kako bi to trebala biti općina Odžak, budući kako je HDZ 1990 na proteklim izborima, 2014. godine, ostvario pobjedu u ovoj općini. Razlog više leži u činjenici da je HDZ BiH već predložio svoje kandidate u Jajcu, Travniku, Uskoplju, Bugojnu, Novom Travniku, Vitezu, Busovači, Fojnici, Kreševu, Kiseljaku, Stocu, Žepču...

Na potezu je HDZ BiH

Moram naglasiti kako je, eventualni, nedogovor moguć samo u jednom scenariju, a to je da HDZ BiH zatraži 14/14, tj. 100% kandidacijskih pozicija.

To bi značio ultimatum, povratak u jednoumlje totalitarnih razmjera, protiv kojeg se hrvatski narod stoljećima borio, kao i nepoštivanje i neuvažavanje Hrvata koji ne pripadaju HDZ-u BiH.
Iskreno se nadam i vjerujem kako do toga neće doći, jer ovo je test i za HDZ BiH kao i HNS u cjelini.

Takav rasplet bi HDZ BiH okarakterizirao nespremnim na podređivanje stranačkih i osobnih interesa spram nacionalnih, dok bi HNS postao fiktivna institucija u službi manipulacije jedne stranke. U tom slučaju nam neće više trebati bošnjačka majorizacija i srpska hegemonija. Dovoljni bi bili sami sebi za nastavak slobodnog pada u kojem se nalazi hrvatski narod u Bosni i Hercegovini.

Ne želim prejudicirati. Ostaje nam da vidimo što je istinski prioritet HDZ-u BiH.

Je li to želja za nepostizanje dogovora sa zamjenom teza i prebacivanja odgovornosti na nekog drugog? Borba za fotelje i gašenje oporbe? Ili pak borba za nacionalne interese Hrvata u BiH? Živi bili pa vidjeli...'', stoji u priopćenju HDZ-a 1990.

Kopirati
Drag cursor here to close