Nastavak suđenja

Vojarnom Dretelj upravljao zapovjednik Vojne policije HOS-a

Vijesti / Flash | 27. 05. 2014. u 14:33 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjedok obrane Ediba Buljubašića, optuženog za zločine počinjene u vojarni Dretelj, izjavio je da je tim objektom upravljao zapovjednik Vojne policije Hrvatskih obrambenih snaga (HOS).

Svjedok Hajrudin Fazlić, bivši kapetan HOS-a, kazao je da se jedinica HOS-a dijelila na Vojnu policiju koja je osiguravala zarobljenike i punktove, te na manevarsku jedinicu, u kojoj je i on bio, a koja je išla na teren. Dodao je kako je vojarnom Dretelj upravljao zapovjednik Vojne policije.

''Mislim da je u toj vojarni zapovijedalo pet-šest ljudi. Mi satnici, bojnici, jesmo tu dolazili, ali mi u vojarni nismo imali nikakve ingerenciji'', rekao je Fazlić.

Trećeoptuženi Buljubašić se zahvalio svjedoku na iskrenom kazivanju, navodeći da je ovo prvi svjedok koji je dobro opisao upravljanje kasarnom.

Buljubašić je optužen da je, zajedno sa Ivanom Zelenikom, Srećkom Hercegom, Ivanom Medićem i Marinom Grubišić-Fejzić, počinio zločine u Dretelju.

Zelenika je, kako smatra Tužiteljstvo BiH, bio oficir HOS-a, Herceg zapovjednik Dretelja, Buljubašić zamjenik zapovjednika vojarne u Dretelju, dok su Medić i Grubišić-Fejzić bivši stražari. Svjedok Fazlić je kazao da je nekoliko puta dolazio u Dretelj, ali da je ostajao kratko.

Tijekom boravka u vojarni, kako je naveo, nije vidio ni čuo za maltretiranje zarobljenika koji su tu bili.

''Meni je rečeno da se kod hangara ne smije prilaziti jer su gore zarobljenici. Gore su bili muškarci i jednom sam vidio nekoliko muškaraca u koloni. Čuo sam da su bile i žene ali ih nisam vidio'', ispričao je on, dodavši da je samo zapovijed Vojne policije mogla utjecati na uvjete njihovog boravka.

Na pitanje obrane petooptužene da li poznaje Marinu Grubišić-Fejzić, svjedok je odgovorio da ''poznaje jednu od te dvije sestre''.

On je naveo i kako je u Dretelju upoznao svoju sadašnju suprugu.

Na ovom suđenju svjedočila je i njegova supruga Zerina Fazlić, koja se prije udaje prezivala Šuta.

Ona je kazala da je u drugoj polovici srpnja 1992. godine došla u Dretelj, gdje je raspoređena da bude stražar na kapiji.

Ona je rekla je kako je čula da su zarobljenici bili smješteni u hangarima, ali da je njoj bilo zabranjeno da ide tamo, te da ih nije ni vidjela.

''Samo se pričalo da je neki Srbin ubijen po noći. Jesam čula da se priča, ali tko je ta osoba,t ko ga je ubio, ne znam. Niti se mogu sjetiti gdje sam to čula'', kazala je ona, dodavši da se ne sjeća da su Srbi dovođeni u vojarnu ni da li su izvođeni na radove.

Sudsko vijeće je upozorilo svjedokinju da je na više pitanja odgovorila da ne zna i da se ne može sjetiti.

Ona je navela kako je u Dretelju bila samo sedam do deset dana. Optuženi Buljubašić tražio je razrješenje braniteljice Džeme Hasanagić, na što je Sudsko vijeće kazalo kako smatra da nema potrebe za tim i da o tome više neće raspravljati.

Buljubašić je od početka suđenja promijenio nekoliko branitelja.

Suđenje će biti nastavljeno 3. lipnja, javio je BIRN - Justice Report.

Kopirati
Drag cursor here to close