Vremenske neprilike

Vodostaji u BiH: Spreča u porastu, Vrbas i Vrbanja u opadanju

Vijesti / Flash | 06. 03. 2015. u 10:32 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na području općine Doboj-Istok tijekom protekla 24 sata uslijed intenzivnih padavina došlo je do porasta vodostaja lokalnih vodotoka i Spreče te njihovog izlijevanja na pojedinim lokalitetima - podaci su iz izvještaja Operativnog centra Županijske uprave Civilne zaštite.

Trenutno je pod vodom oko 50 hektara zemljišta na prostoru između korita Spreče i magistralnog puta M4 Doboj-Tuzla.

U naselju Luke u Mjesnoj zajednici Klokotnica u vodenom okruženju našlo se deset stambenih objekata. Općinska služba civilne zaštite i MZ Klokotnica su angažirale ljudstvo koje je pomoću pumpi spriječilo veće materijalne štete u ovom naselju.

U Banovićima jutros oko 6 sati bez struje su ostala naselja Banović Selo, Pribitkovići, Treštenica, Tulovići, Zlaćam i Repnik. Promet se odvija usporeno.

Na području Čelića od 3. do 5. ožujka aktivirala su se dva nova i 11 starih klizišta. Za protekli mjesec aktiviralo se osam novih i 33 stara klizišta. Najviše klizišta aktiviralo se u naseljima Drijenča, Donji Humci, Nahvioci, Sitari, Vražići, Brnjik i Čelić, javlja Fena.

Lokalna putna komunikacija Drijenča - Perivoj je u potpunosti prekinuta zbog aktiviranja klizišta. Regionalni put Čelić-Šibošnica-Dokanj-Tuzla je u naselju Drijenča uslijed djelovanja klizišta u prekidu te se saobraćaj usmjerava na alternativne pravce preko Brčkog i Lopara.

U Gračanici vodostaj Spreče na mjernom mjestu Karanovac jutros u 7 sati iznosi 373 cm (visina vodostaja kada se poduzimaju mjere odbrane od poplava 300 cm). Na području ove općine Spreča se izlila i poplavila oko 60 ha poljoprivrednog zemljišta.

Na području Kladnja visina snježnog nanosa iznosi oko 55 - 60 cm. Promet se odvija izuzetno otežano. Česti su prekidi u napajanju električnom energijom.

U protekla 24 sata u Srebreniku prijavljena su dva nova klizišta i to u naselju Like gdje je oštećen lokalni put dužine 15m (saobraćaj se odvija otežano) i u naselju Ježinac, gdje je ugrožen stambeni objekt.

Uslijed reaktiviranja starog klizišta u Sapni u toku jučerašnjeg dana došlo je do prekida u prometovanju prema naselju Plan. Put je stavljen u toku dana u funkciju.

U Tuzli je u naselju Nikolići došlo do prekida ulične rasvjete uslijed pada nekoliko stabala. Ekipa JKP Komunalac se nalazi na terenu.

U protekla 24 sata OSCZ Živinice je zaprimio dvije prijave za pokretanje klizišta u naselju Podgajevi, dok je u Kalesiji u protekla 24 sata prijavljeno jedno klizište u naselju Ćivić Brdo (MZ Kikači), gdje je ugrožen jedan stambeni objekt.

Na brani HA Modrac u 7 sati visina vodostaja iznosila je 199,05 m.n.m., (točka preljeva je 200 m.n.m.). i u odnosu na mjerenje jučer viši je za 26 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 58,3 m3/s.

U Banja Luci vodostaji u opadanju

Na području grada Banje Luke nema posljedica izazvanih padalinama, a vodostaji Vrabasa i Vrbanje su u opadanju.

Padavine su prestale i prema prognozi Hidrometeorološkog zavoda RS-a, u narednim danima na području Banje Luke očekuje se uglavnom suho vrijeme, uz sunčana razdoblja.

S obzirom na to da se očekuje stabilizacija vremenskih prilika prestaje potreba za pripravnošću, prenosi Fena.

Ipak, ekipe zimske službe pratit će stanje na terenu u višim predjelima banjalučkih seoskih mjesnih zajednica, gdje je u Stričićima i Aginom selu zabilježena visina snijega od od 10 do 20 centimetara.

Putni pravci u ovim dijelovima grada su prohodni.

Kopirati
Drag cursor here to close