Izlijevju se iz korita

Vodostaji rijeka u znatnom porastu

Vijesti / Flash | 07. 08. 2014. u 15:38 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U velikom dijelu Janje voda se zadržala, te je i dalje poplavljen veliki broj kuća u ovoj bijeljinskoj mjesnoj zajednici, priopćeno je iz Uprave Civilne zaštite RS-a.

Vodostaj rijeke Save je i dalje u znatnom porastu, a prema posljednjim informacijama s terena ponovo je u porastu i vodostaj rijeke Lukavac.

U Bijeljini je jučer donesena odluka o proglašenju izvanredne situacije na nekim područjima tog grada, u slivu rijeke Drine (manje rijeke Janja i Modran) te u slivu rijeke Save (manje rijeke Gnjica i Lukavac).

Stanje se normalizira na područjima koja su bila poplavljena, odnosno na kojima se voda još zadržala, stoji u priopćenju Civilne zaštite RS-a.

U općini Modriča, uslijed izlijevanja rijeke Bosne i bujičnih potoka, poplavljene su znatne poljoprivredne površine u mjesnim zajednicama Dugo Polje, Vranjak, Vranjak jedan, Koprivna i Botajica.

Iz Civilne zaštite RS-a se navodi da se vrši sanacija nasipa u Doborima, te čišćenje kanala u Borovom Polju i Skugriću.

Promet na regionalnom putu Doboj - Modriča u mjestu Vranjak i dalje je u prekidu.

U općini Derventa i dalje je na snazi izvanredna obrana od poplave. Vodostaj rijeke Ukrine iznosi 455 centimetara, što je za 20 centimetara više u odnosu na jutrošnje mjerenje.

Naseljeno mjesto Jasenice je i dalje okruženo vodom, a iz pet stambenih objekata u mjesnim zajednicama Polje i Agići podzemne vode su se povukle.

U Doboju vodostaj rijeke Bosne je u opadanju i prema mjerenju u 12 sati iznosio je 370 centimetra, što je za 60 centimetara manje u odnosu na mjerenje u 7.00 sati.

Trenutno nema opasnosti od izlijevanja rijeke Bosne.

U Zvorniku rijeka Sapna se povukla u svoje korito. Voda iz poplavljenih kuća u naselju Ekonomija se povukla, a stanje se stabilizira.

Nakon obilaska terena koji je poplavljen od rijeke Sapne, utvrđen je broj poplavljenih objekata po mjesnim zajednicama Cer - tri kuće, Ristići - dvije kuće, Lupe - četiri kuće, Đulići - pet kuća, Ekonomija - 18 kuća i Čelopek - pet kuća.

U Loparama povlačenjem rijeka Gnjice, Lukavca i Janje u svoje korito voda sa zaplavljenog područja na ovoj općini se, također, u značajnoj mjeri povukla ostavljajući za sobom vodene džepove.

Pojedine mjesne zajednice na ovoj općini su bez napajanja električnom energijom. Ekipe su na terenu i rade na otklanjanju kvarova.

Vodosnabdijevanje općine Lopare je u prekidu zbog oštećenja vodovoda na izvorištima Risovac, Veselinovac i Kapjevac. Risovac i Veselinovac će biti osposobljeni u narednom periodu, a za Kapjevac će biti potrebna rekonstrukcija koja će se u narednom periodu vršiti u suradnji sa UNDP-om.

Fiksna i mobilna telefonija je djelomično proradila. Ekipe su na terenu i rade na otklanjanju kvara.

Magistralni put Bijeljina - Tuzla i dalje je u prekidu zbog oštećenja mosta u mjestu Tobut, a promet se odvija alternativnim pravcem. Regionalni putni pravci su sa otežanom prohodnošću zbog oštećenja mostova na putnim pravcima prema Čeliću i Tuzli.

Otežan je prolaz na relaciji Lopare - Bijeljina preko Piperaca kod mjesta Mrtvica zbog oštećenja mosta.

Kopirati
Drag cursor here to close