Nema opasnosti

Vodostaj Save i dalje u porastu

Vijesti / Flash | 09. 08. 2014. u 11:39 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vodostaji većine rijeka u Republici Srpskoj su u opadanju, jedino rijeka Sava ima trend rasta, ali je ispod kvota obrane od poplava.

Iz Civilne zaštite RS-a su potvrdili da se situacija u Bijeljini stabilizira situacija na područjima koja su bila zaplavljena i sve rijeke su se povukle u korita, osim rijeke Save, čiji vodostaj je i dalje u porastu.

Na snazi je odluka o proglašenju izvanredne situacije na dijelu područja grada Bijeljine u slivu rijeke Drine (rječice Janja i Modran) i u slivu rijeke Save (rječice Gnjica i Lukavac), a prati se vodostaj rijeke Save.

U općini Derventa vodostaj rijeke Ukrine je u opadanju, a iz Doboja i Modriče upućeno je nekoliko pumpi kao pomoć za izvlačenje mulja i vode iz poplavljenih objekata.

Trenutno se vrši ispumpavanje vode, čišćenje propusnih kanala i prekopavanje puteva s ciljem oticanja vode iz naselja.

U Mjesnoj zajednici Jasenice dio stanovništva je i dalje okružen vodom, a njima se dostavlja hrana i voda za piće putem čamaca.

Angažirana je Vatrogasna jedinica na ispumpavanju vode, dio jedinice za zaštitu i spašavanje na vodi i pod vodom, dio ljudstva preduzeća koja raspolažu mehanizacijom i dio Oružanih snaga.

U svim ostalim općinama koje su ugrožene od poplava nema promjena na terenu u odnosu na jučerašnji izvještaj Civilne zaštite.

Kopirati
Drag cursor here to close