Vodostaji rastu

Vodeni maksimumi: Una i Sana prešle kotu redovne obrane od poplava

Vijesti / Svijet | 14. 09. 2014. u 09:10 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uslijed obilnih padavina, posebno u zapadnom dijelu Republike Srpske, vodostaj rijeke Une i danas je porastu, podaci su entitetskog Hidrometeorološkog zavoda.

Prema promatranju od 9.00 sati kota izvanredne obrane od poplava je premašena na profilima Una Novi Grad/Bosanski Novi nizvodno za 108 cm i trenutni vodostaj iznosi 508 cm.

Trenutni vodostaj Sane u Prijedoru iznosi 458 cm i ta rijeka je prešla kotu redovne obrane od poplava za 38 cm.

Rijeka Sava u Gradišci je također prešla kotu redovne odbrane od poplava za 26 cm i iznosi 728 cm, javlja Fena.

Po prognozi meteorologa, danas se u RS-u u popodnevnim satima očekuje jača oblačnost koja donosi povremenu kišu i pljuskove.

Kiša će prvo zahvatiti sjeverozapad i istok, a zatim i centralne predjele. Lokalnih pljuskova, te povremene grmljavina može biti od centralnih predjela prema srednjem Podrinju, a uvečer u Posavini i Semberiji.

Gradiška: Hitno osigurati mobilne pumpe u naredna 24 sata

Stožer za izvanredne situacije općine Gradiška uputio je danas hitan zahtjev Javnom poduzeću 'Vode Srpske' i Upravi civilne zaštite Republike Srpske da u naredna 24 sata osiguraju mobilne pumpe većeg kapaciteta kako bi se nadomjestio učinak pumpe koja je zbog zastarjelosti i kvara van funkcije.

Zatraženo je da se u funkciju stave mobilne pumpe koje su tijekom noći dopremljene u Gradišku kako bi se osiguralo kontinuirano ispumpavanje podzemnih voda iz kanalizacijskog sustava, javlja Fena.

Na jutrošnjoj sjednici je kontirano da je trenutni vodostaj rijeke Save od 730 centimetara na nivou kada se uvode redovne mjere zaštite od poplava.

Tokom dana očekuje se dalji porast nivoa rijeke Save što će prouzrokovati plavljenje nebranjenih terena na području mjesnih zajednica Vrbaška, Gašnica, Bistrica i Orubica.

Stožer je naložio da se pripreme paketi vode i hrane za domaćinstva koja se nalaze na nebranjenim područjima.

Ekipe Štaba za izvanredne situacije općine Gradiška, u skladu sa planom, tijekom dana boravit će na terenu i obići sve kritične točke da bi se pravovremeno poduzimale sve neophodne mjere.

Prijedor: Poplavljeno oko 250 objekata

Oko 250 stambenih objekata poplavljeno je u prijedorskim naseljima Tukovi, Raškovac i Gomjenica zbog izlijevanja Sane i Gomjenice iz korita te prodora podzemnih voda.

Presječen je put Prijedor - Bišćani i prometuje se alternativnim pravcem, a u naselju Raškovac nema struje jer je isključena poplavljena trafostanica kod kožare.

Iz Odsjeka Civilne zaštite grada Prijedor se precizira da je u Tukovima i Raškovcu vršeno nasipanje materijalom i postavljanje vreća sa pijeskom, a građevinska mehanizacija radila je po iskazanim potrebama, javlja Fena.

Postavljeni su privremeni nasipi u Tukovima i Raškovcu, te izvršeno nasipanje materijala u Gomjenici radi sprječavanja plavljenja vodama iz ribnjaka u Saničanima.

Teritorijalna vatrogasna jedinica Prijedor radila je na ispumpavanju vode iz poplavljenih prostorija, prijevozu stanovništva čamcima u naselju Gomjenica i provjeravala kritične točke.

Prijedorski "Vodovod" obavio je pojačano kloriziranje vode iz bunara u Tukovima, a Higijensko-epidemiološka služba Doma zdravlja Prijedor pojačanu kontrolu rezidualnog klora.

Gradski stožer za izvanredne situacije Prijedor proglasio je jučer treći stepen pripravnosti zaštite od poplava.

 

Kopirati
Drag cursor here to close