Zločin nad stanovništvom

Vlatku Jaraku godina i pol zatvora za zločine počinjene u Stocu

Vijesti / Flash | 29. 05. 2015. u 10:59 T.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Županijski sud u Mostaru je bivšeg pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Vlatka Jaraka osudio na godinu i pol zatvora za zločin počinjen u Stocu.

Jarak je proglašen krivim da je, kao pripadnik Prve brigade “Knez Domagoj” HVO-a, tijekom srpnja i kolovoza 1993. godine sudjelovao u protuzakonitom zatvaranju i prisilnom premještanju bošnjačkog stanovništva iz Stoca.

Prema presudi, Jarak je, s još dvojicom pripadnika HVO-a, 17. srpnja 1993. godine u selu Ošanići uhitio tri osobe i odveo u kuću u kojoj je bilo zapovjedništvo HVO-a, znajući da će kasnije biti odvedeni u Koštanu bolnicu i Dretelj.

Osuđen je za prisilno preseljavanje stanovništva iz Stoca, odakle su žene i djeca odvoženi u Blagaj, a muškarci u logore.

Proglašen je krivim i da je više puta dolazio u kuću Muniba i Muhibe Topić i prijetio im kako će ih zapaliti, te da je Muhiba Topić usljed njegovih prijetnji izvršila samoubojstvo.

Jarak je 2012. bio osuđen na godinu dana zatvora, ali je Vrhovni sud Federacije BiH (FBiH) tu presudu ukinuo i naložio održavanje obnovljenog suđenja.

U tadašnjoj prvostupanjskoj presudi, Jarak je bio oslobođen točke optužnice u kojoj je navedeno da je više puta dolazio u kuću Muniba i Muhibe Topić i prijetio im kako će ih sve zapaliti, usljed čega je Muhiba izvršila samoubojstvo.

Na izrečenu presudu postoji mogućnost žalbe Vrhovnom sudu FBiH, prenosi BIRN - Justice Report.

Kopirati
Drag cursor here to close