Ne ide

Vlast u HNŽ-u: Dogovora nema

Vijesti / Flash | 23. 03. 2015. u 11:51 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dogovora o uspostavi vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji nema ni nakon sastanka čelnika županijskih ogranaka HDZ-a BiH, SDA i Demokratske fronte održanih u ponedjeljak u Mostaru. Nova runda razgovora zakazana je za četvrtak.

Predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH, Rafael Gagro rekao je kako su ''po prvi imali jedan ohrabrujući sastanak''.

''Koalicijski partneri i dalje ostaju u koaliciji i sljedeći smo sastanak dogovorili za četvrtak gdje ćemo naći kompromis i donijeti konačnu odluku kako će izgledati ova vlast i koliko će kome pripasti ministarstava. U tom cijelom problemu ćemo naći zajednički jezik u četvrtak i ja se nadam da će to biti jedna vrlo dobra i kvalitetna odluka da bi mogli stupiti u kreiranje vlade HNŽ-a'', rekao je Gagro i dodao kako DF traži dva ministarska mjesta.

''SDA je voljan jedno mjesto ustupiti DF-u. Kompromis ćemo naći u četvrtak'', rekao je Gagro novinarima.

Članica Predsjedništva DF-a Ružica Burić, rekla je kako je tim DF-a zadovoljan današnjim sastankom.

''S tim što smo naglasili da je DF već učinio nekakav kompromis u ranijim pregovorima. Sad je na našim koalicijskim partnerima da i oni u četvrtak nekakav kompromis učine. Mislim da ćemo imati konačan dogovor u četvrtak'', rekla je Burić.

Raspodjela resora

SDA, kaže Sokolović, traži ono što je u prethodnoj Vladi imala SDA i ono što je pripadalo SDP-u. Uz ministarstvo financija, prostornog uređenja, obrazovanja, SDA traži resore pravosuđa, gospodarstva i turizma.

Salko Sokolović, predsjednik Županijskog odbora SDA, rekao je kako su čelnici na današnjem sastanku uglavnom ponovili ono o čemu se razgovaralo prethodnih sastanaka.

''SDA je krenula u priču raspodjele mandata sa šest ministarskih pozicija. S obzirom da smo završili priču oko premijera i predsjednika Skupštine, zahtjev DF-a od dvije ministarske pozicije smo analizirali i htjeli smo dati jedan svoj prilog brzom rješenju problema, odnosno bržem formiranju Vlade te da prihvatimo njihov prijedlog da jedno ministarsko mjesto bude iz ove kvote koju SDA smatra da treba dobiti kao izborni rezultat te da HDZ is svog paketa zahtjeva izdvoji jedno ministarstvo i da na taj način napravimo priču 5+5+2'', rekao je Sokolović i dodao kako su na taj način ''otvorili prostor DF-u da bude dio vlasti'' te da je na HDZ-u je da razmotri ovaj prijedlog.

Sokolović je rekao kako postoje i druga rješenja te kao jedno iznio da DF ne bude u vladi ali da bude ''dio nekih daljnjih raspodjela određenih direktorskih pozicija''.
No, Burić je na to rekla kako to nije prihvatljivo Demokratskoj fronti.

''Ako niste dio vlasti onda nemate nikakvu polugu da osigurate sebi funkcije u zavodima upravama i tako nešto. To nije prihvatljivo za DF jer nemamo poluge ad se bilo što ispoštuje. Imamo načela djelovanja potpisana u 12 mjesecu, pa se ne poštuju, kako imati veće povjerenje ako niste dio vlasti?'', upitala je Burić.

Gagro je pak rekao kako ''HDZ nema na što pristajati''.

''HDZ ima 11 zastupnika u skupštini i HDZ traži minimalan odnosu vladi a to je pet ministara i premijer'', rekao je i dodao kako se SDA i DF moraju dogovoriti o broju ministarstava.

''Mi moramo doći do nekog rješenja. A koja će cijena biti toga i to je politička odgovornost. Na tu cijenu jednog ćemo dana ili vrlo brzo morati pristati. Mislim da je to realna stvar to više nije stvar emocija već potrebe da vlast što prije profunkcionira'', rekao je Sokolović koji je na pitanje o županijskom proračunu rekao kako SDA nije očekivala da će zastupnici HDZ-a BiH izglasati prijedlog proračuna. Smatra kako bi se bez odluke o proračunu ozbiljnije pristupilo formiranju vlasti.

Gagro je pak odgovorio kako su u HDZ-u BiH smatrali kako bi nedonošenjem proračuna mogli izazvati socijalne nemire jer plaće moraju biti isplaćene.

Kopirati
Drag cursor here to close