SBB gura

Vlast u Federaciji lomi se u Mostaru: Šuška se o ministrima

Vijesti / Flash | 25. 06. 2015. u 10:31 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nova vlada Hercegovačko-neretvanske županije trebala bi biti dogovorena na sastanku predstavnika SDA i HDZ-a u Mostaru u petak, od kojeg bi, međutim, uvelike mogao ovisiti i budući sastav parlamentarne većine na razini Federacije BiH.

Kako je potvrđeno Nezavisnim novinama u ovim strankama, proteklih dana vršene su pripreme za sastanak, koji će ponuditi odgovor postoji li nova parlamentarna većina u HNŽ-u ili će u Mostaru biti formirana manjinska vlada, uz sve izvjesniju podršku toj vladi od strane SBB-a Fahrudina Radončića.

Naime, iako je dosad u više navrata odbijao bilo kakvu suradnju i partnerstvo s Bakirom Izetbegovićem i radikalnim krilom SDA, Radončić je, kao pragmatičan političar, najprije podržao SDA - HDZ manjinsku vladu i u Srednjobosanskoj županiji, a na putu je da to isto učini i u HNŽ.

Nezavisne novine navode kako bi ovakav mogući scenarij mogao biti nagovještaj neke vrste predstojeće podrške SBB-a novoj većini i na razini Federacije BiH, ali sasvim sigurno - ukoliko bi se to dogodilo - po Radončićevim uvjetima i zahtjevima.

Omer Čevra, glasnogovornik SBB-a, rekao je kako SBB neće biti nikakav remetilački faktor, ali i da ne žele koalirati sa SDA.

"U interesu nam je da se napokon krene raditi, ali definitivno nećemo ući u koaliciju s onima na čijoj smo kritici postali druga najjača stranka u FBiH. Vlast u HNŽ-u iza sebe ima katastrofalne rezultate, a odlaganje formiranja nove vlade samo stvara veću dubiozu, što nas kao odgovoran politički subjekt ne može ostaviti nijeme, ali i što SDA i HDZ tjera da u odgovornim i kadrovski potkovanim političkim faktorima kao što je SBB traže spas", rekao je Nezavisnim Čevra.

Edin Mušić, potpredsjednik SDA i predsjednik Županijskog odbora u Mostaru, potvrdio je da SDA radi zajedno s HDZ-om "na pokušaju osiguravanja dvije nedostajuće ruke za parlamentarnu većinu u HNŽ''.

Imena
Prema nekim informacijama, HDZ BiH već je odabrao nove ministre, pa će u županijskoj vladi sjediti Donko Jović, aktualni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Stjepan Krasić, aktualni ministar prometa i veza, Oliver Soldo, aktualni ministar za pitanja branitelja, Slađan Bevanda, aktualni ministar MUP-a, te Goran Opsenica, koji bi na mjestu ministra zdravstva, rada i socijalne skrbi trebao naslijediti Mladena Boškovića.

''Hoćemo li dobiti nove partnere u Vladi ili podršku manjinskoj vladi, vidjet ćemo", kaže Mušić.

Na pitanje kakvo ponašanje SBB-a očekuje, Mušić navodi da ova stranka ima "jako kvalitetne zastupničke klubove, počevši od Zastupničkog doma Parlamenta FBiH".

"SBB ima i tri zastupnika u Skupštini HNŽ. Od njihovog stava zavisit će i podrška novoj vladi HNŽ, a oni su jako kvalitetni i odgovorni ljudi", odgovara Mušić.

HDZ ovo pitanje, barem tako tvrde, previše ne tangira, jer je, kako ističu, na SDA odgovornost da osiguraju većinu u HNŽ nakon raskida koalicije s DF-om.

"Očekujem da će SDA izaći s konkretnim rješenjem. Oni više nemaju političkog partnera i trebaju ili novog partnera ili da osiguraju podršku manjinskoj vladi. Očekujemo da se provede ono što se dogovorimo", naglašava Rafael Gagro, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Mostar.

Gagro, pak, nije želio ulaziti u mogući novi odnos SBB-a prema formiranju većine u Federaciji, ističući da su to pitanja za federalnu razinu vlasti.

Kopirati
Drag cursor here to close