Dan za metak

Vlast do petka: DF je sve dogovorio sa SDA

Vijesti / Flash | 11. 03. 2015. u 11:15 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Vlast na državnoj i federalnoj razina treba biti formirana do petka bez obzira na koji će to način biti'', rekao je predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić kazao je danas novinarima u Sarajevu.

Komšić je kazao kako je Čovićev optimizam (nakon sastanka s dopredsjednikom SDA, op.ur.) poznata stvar dodajući da mu se u tome pridružuju jer smatra da je krajnje vrijeme da se vlast formira te da nema više smisla odlagati priču o Vladi Federacije BiH.

Na pitanje zašto nije prisustvovao jučerašnjem sastanku, Komšić kaže da Čović stalno govori da je njihov partner SDA te je pozvao izaslanstva ove dvije stranke da se dogovore jer je DF sve dogovorio sa SDA na sastanku u nedjelju.

Ukoliko nisu u mogućnosti to uraditi, Komšić kaže da postoji uvijek mogućnost da neka druga stranka uđe u koaliciju jer ukoliko se SDA i HDZ-u ne sviđa DF i njegovi stavovi to će Komšić poštovati.

Napominje da se prema dinamici i načinu formiranja vlada u županijama vidi kako se odustaje od prethodno dogovorenih principa koalicionih partnera te da je situacija dijametralno suprotna ranije potpisanim principima o djelovanju u vlasti.

Na pitanje hoće li danas biti novi sastanak o formiranju vlasti Komšić je kazao da nije upoznat s tim, ali zaključuje da neće biti kraj svijeta ukoliko DF bude opozicijska stranka na federalnoj razini.

Dopredsjednica HDZ-a BiH Borjana Krišto izjavila je danas da sve političke opcije imaju obavezu i odgovornost da formiraju vlast u Bosni i Hercegovini, pa tako i Vladu Federacije BiH.

Istaknula je da su stranke unutar Hrvatskog narodnog sabora (HNS) pobjednice unutar svog naroda i na tome temelje svoje zahtjeve zbog čega ne mogu govoriti o tome da njima neka stranka nešto treba ustupiti.

Pojasnila je da su stranke unutar HNS-a na principu povjerenja koje su dobile od hrvatskih glasača temeljile svoje zahtjeve koji se od početka pregovora nisu mijenjali.

''Ukoliko imamo premijera koji dolazi iz drugog naroda, ministar financija treba biti iz reda hrvatskog naroda i mjesto treba pripasti HDZ-u. Ne bih komentirala poteze koje čine druge stranke i to što je njihov cilj da se ne dogovorimo ili je neka druga pozadina u pitanju'', rekla je Krišto.

Podsjećamo, dopredsjednik SDA Bakir Izetbegović i predsjednik HDZ-a BiH Čović održali su jučer sastanak te je Čović izrazio nadu da će vlast u Federaciji biti formirana do kraja ovog tjedna.

Čović je nakon sastanka rekao kako HDZ ne odustaje od šest ministarstava u Vladi, striktno potencirajući na Ministarstvo financija dok je Izetbegović izjavio kako su lideri blizu rješenja. Detalji ranije g dogovora između SDA i DF-a još uvijek su nepoznati, a nagađa se kako će biti ponuđena raspodjela po principu 5+5+5+1.

Pojedini mediji objavili su kako je Komšić jučer, dok je trajao sastanak Čović i Izetbegovića, bio na skijanju na Bjelašnici.

Kopirati
Drag cursor here to close