Pada vlada

Vlast će se stalno ljuljati: Vlada će kupiti nestabilnu zgradu?

Vijesti / Flash | 12. 02. 2016. u 13:30 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH gotovo sigurno kupuje Staklenu banku u Mostaru, odlučeno je na sjednici održanoj u petak u Mostaru. Tako će se federalna ministarstva smjestiti na jedno mjesto, a Mostar će izbrisati još jedno ruglo svojih ulica.

Inače, godinama se pričalo o sudbini Staklene banke, koja je već duže vrijeme bez stakla, pa su tako postojali i brojni kupci zainteresirani za kupnju zgrade. No, zbog neriješenog imovinskog statusa objekta i zahtijeva od Gradske uprave završavali neuspješno. Najozbiljniji kupac je bio Hypo Alpe Adria bank d.d. Mostar, koja je bila potpisala i predugovor za kupnju ove zgrade. Hypo Banka je nudila pet milijuna KM, a nakon ponude naručena je i studija stabilnosti konstrukcije zgrade koju je izradio Građevinski fakultet u Mostaru.

Mostarski arhitekt Tihomir Rozić nedavno je jednoj televiziji izjavio kako je najbolje zgradu srušiti.

"Ljubljanska banka i nekadašnja 'Staklena banka' su potpuno nefunkcionalne, kao i zgrada Privredne komore, a u centralnoj zoni grada zauzimaju značajnu površinu. Treba ih srušiti i zamjenom novih objekata i konačno obilježiti jedno novo vrijeme“, rekao je Rozić.

U časopisu 'Nestabilnost' Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru iz 2011. godine navodi se kako su u vrijeme izgradnje – prije 30 godina - ''proračuni vršeni pješice, te je i složenost statičkog sustava konstrukcije, ili njenih pojedini elemenata bila manja, u smislu broja stupnjeva statičke neodređenosti, što nije povoljno sa stanovišta granične uporabljivosti, a isto tako i seizmičke otpornosti''.

Proračun seizmičkog opterećenja je vrlo pojednostavljen, što opet vrlo daleko od stvarnog ponašanja konstrukcije pri seizmičkoj pobudi. Usvojen je model s jednim stupnjem slobode gibanja, a seizmičke sile preuzimaju stupovi, što je dosta gruba pretpostavka seizmičkog ponašanja čitave konstrukcije, navodi s eu tekstu te dodaje kako je statički sustav konstrukcije, posebice središnjeg dijela, vrlo ''škakljiv''.

''Što se tiče arhitektonskog oblikovanja konstrukcije može se reći da ona ima izrazitu tlocrtnu, a i visinsku nepravilnost od suterena pa sve do 'tehničke etaže', iako je, u konstrukcijskom smislu, podijeljena dilatacijama na tri međusobno neovisne cjeline. Posljedica ovakve tlocrtne i visinske nepravilnosti, posebice središnjeg dijela objekta, je sadržana u činjenici da su prva dva vlastita oblika torzijska, što je nepoželjno u smislu dinamičkog odgovora konstrukcije na potres. S obzirom na činjenicu da su svi stupovi u konstrukciji armirani poprečnom armaturom koja ni u kom slučaju,ne zadovoljava, to je još više realno izražen negativan učinak torzijskih oscilacija na vertikalne elemente konstrukcije. S obzirom na izbor konstruktivnog sustava, može se reći da je i u statičkom i u dinamičkom smislu neadekvatan i maksimalno pojednostavljen. Što se tiče armirano-betonskih greda može se reći da su se u gotovo svim gredama konstrukcije pojavile pukotine, čija širina nije problematična'', navodi se u časopisu Građevinskog fakulteta.

Godinama je staklena banka ostajala bez stakala te bivala mjestom skupljanja ''sumnjivih likova'', deponija te prenoćište beskućnicima.

Gradske vlasti prije nekoliko godina odlučile su je zazidati, ali su zidove ''digli'' samo do pola, pa su oni koji su boravili iz ovih ili onih razloga imali još veću intimu.

Staklena banka starim Mostarcima poznata je kako Toblerone, ili ironično Titanik. Bio je to nikad ostvareni prijeratni projekt za preseljenje Privredne banke Sarajevo iz neposredne blizine, i arhitektonsko djelo Dragana Bijedića. Prema legendi njezin tlocrt predstavlja oblik krila aviona, simboličku posvetu arhitektovom ocu, jugoslavenskom premijeru rodom iz Mostara, Džemalu Bijediću koji je poginuo u avionskoj nesreći.

''Što će biti sa staklenom bankom, još uvijek ne znamo, ali oko jednog se slažemo, žali Bože betona i armature što je uludo utrošena'', zaključuje se u tekstu časopisa 'Nestabilnost'.

Kopirati
Drag cursor here to close