Borbe na terenu

Vladina vojska zauzela veći dio Luganska

Vijesti / Svijet | 20. 08. 2014. u 17:45 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće za nacionalnu sigurnost Ukrajine priopćio je u srijedu da su vladine trupe poslije dva dana uličnih borbi preuzele kontrolu nad većim dijelom Luganska, koji su držali u okruženju.

 

Proruske snage oborile su u srijedu ukrajinski bombarder "Suhoj Su-25" u regiji Luganska, na istoku Ukrajine, priopćio je glasnogovornik Informativnog centra ukrajinske Nacionalne sigurnosti i Savjeta obrane Andrij Lisenko. Za sada, nije poznato da li je pilot bio u stanju da se katapultira ili je poginuo u padu aviona.

"Vladine snage sada kontroliraju značajan dio grada", rekao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Andriy Lysenko, prenosi agencija AP.

Ukrajinski mediji objavili su jutros da je u grad ušla kolona ruske vojne tehnike bez oznaka, kao i 1.200 vojnika u "zelenim uniformama" ne navodeći više detalja.

U Lugansku je proglašeno stanje humanitarne katastrofe, jer u gradu već 18 dana nema vode i struje, a telefonske veze su prekinute.

Rusija je prošlog tjedna poslala humanitarni konvoj pomoći stanovništvu Luganska, ali ukrajinske vlasti nisu dozvolile da kamioni pređu granicu, prenosi agencija Tanjug.

Ulične borbe traju i u istočnom gradu Ilovajsku. Devet pro-ukrajinskih boraca, koji podržavaju snage u Kijevu, ubijeni su u sukobima u Ilovajsku koji se nalazi na putu prema Donjecku, prenio je Reuters.

Pored toga, vlasti su saopćile da su 34 civila poginula u srijedu u široj regiji Donjecka, jednoj od dvije veće pokrajine na ukrajinskom industrijski razvijenom istoku.

Kopirati
Drag cursor here to close