ima utjecaj

Vladimir Putin može prekinuti rat u Siriji telefonskim pozivom

Vijesti / Svijet | 14. 02. 2016. u 19:02 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ruski predsjednik Vladimir Putin mogao bi okončati građanski rat u Siriji telefonskim pozivom'', izjavio je šef britanske diplomacije Filip Hammond.

Gostujući u emisiji " Andrew Marr show" Hammond je rekao da odlazak ili ostanak sirijskog predsjednika Bashara al-Assada na vlasti "naposljetku ovisi od toga jesu li Rusi spremni iskoristiti svoj utjecaj da ga sklone".

"Postoji jedan čovjek na ovoj planeti koji može okončati građanski rat u Siriji telefonskim pozivom, a to je gospodin Putin", rekao je Hammond, prenio je "Independent".

Šef britanske diplomacije je kazao da postoji oko 150.000 boraca umjerene opozicije u Siriji, koji su pogođeni ruskim bombardiranjem.

"Rusi su pokrenuli nemilosrdne zračne napade, ubrzano povećavajući njihov intenzitet u proteklih nekoliko tjedana i to je primoralo njih (sirijske opozicijske snage) da napuste neke od položaja koje kontroliraju", naveo je Hammond.

"Važna stvar, međutim, jeste da sirijski režim nema borce, nema snagu i organizaciju da preuzme kontrolu nad tim područjima. Tako da je to pomalo pat pozicija", istaknuo je on.

Šef britanske diplomacije je pozvao Rusiju da prestane sa zračnim udarima u Siriji koji se sastoje od "taktike upotrebe tepih bombi" i "proizvoljnog bombardiranja civilnih područja".

"Zahtijevamo da Rusi ispoštuju svoje obaveze prema međunarodnom pravu i svoje obaveze iz rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda koje su potpisali", dodao je Hammond.

Kopirati
Drag cursor here to close