Aranžman s MMF-om

Vlade FBiH i RS idu u Washington po novac

Vijesti / Flash | 10. 04. 2015. u 17:53 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici RS i FBiH naredni tjedan u Washingtonu će razgovarati o uvjetima novog kreditnog aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom, izjavila je u danas Željka Cvijanović, predsjednica Vlade RS.

Rekla je da je cilj Vlade RS da se dođe do aranžmana koji će biti fleksibilniji po pitanju rokova na šestomjesečnoj osnovi.

Govoreći o reformskim zakonima koji su u proceduri, Cvijanović je rekla da očekuje kako će drugi paket zakona biti na dnevnom redu Skupštine u svibnju.

"Moguće je da će ovaj set reformskih zakona biti podijeljen. Prioritet nam je da bude završen posao koji se odnosi na zakon o stečaju, gdje će morati mnogo stvari da bude promijenjeno, a zatim i na zakon o državnim službenicima", dodala je Cvijanović. Govoreći o usvajanju novog zakona o radu, Cvijanović je rekla kako ne zna zašto bi Vlada odustala od njegovog donošenja.

"Vlada nikada neće podržati zakon koji bi trebalo biti na štetu bilo koje grupacije u društvu, a pogotovo radnika. Svjesni smo da određene izmjene moraju biti napravljene, s obzirom na to da živimo u sustavu koji je mnogo drugačiji od svih ranijih perioda", istakla je Cvijanović.

Govoreći o dokumentima koji će biti razmatrani na predstojećem saboru SNSD-a, Cvijanović je rekla da je interes te stranke jaka RS s jakim ingerencijama, bez oduzimanja i utapanja u strukturu u kojoj ne može da funkcioniše na adekvatan način.

"To je ono što ćemo izraziti u političkom dokumentu na saboru SNSD-a. O toj temi, koju smo pokretali nekoliko puta, imamo veoma jasno mišljenje, pozicije i stavove", rekla je ona.

Kopirati
Drag cursor here to close