Vlada vlada

Vlada u Vladi: SDA i HDZ uzvratili lekciju DF-u

Vijesti / Flash | 25. 04. 2015. u 07:01 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ne može DF dijeliti lekcije SDA ni u čemu, naročito ne o izboru kvalitetnih kadrova i poštivanju zakona i procedura'', priopćeno je i SDA te istaknuto kako Demokratska fronta, umjesto normalne komunikacije unutar Koalicije, ponovo komunicira priopćenjima za javnost ''koja nemaju nikakvog utemeljenja, i koja će sigurno nanijeti novu štetu odnosima stranaka, radu Vlade Federacije BiH, a time i građanima''.

SDA je navela kako daje punu podršku premijeru Fadilu Novaliću koji je predsjednik Vlade u čijem sastavu se nalaze svi ministri, pa i ministri iz DF-a.

''Jamčimo DF-u da će zakoni biti provedeni, da poduzeća u vlasništvu Federacije BiH sigurno neće biti stranački plijen niti jedne stranke, pa ni DF-a. O postavljenjima nadzornih odbora i direktora će odlučivati kompletna Federalna vlada, a ne pojedini ministri koji ne posjeduju ništa osim stranačke podobnosti'', priopćio je SDA i poručio stranci Željka Komšića da treba odmah prestati s nastojanjima da od svojih ministara u Vladi FBiH napravi vladu u vladi.

Podsjećamo, DF je nakon sjednice predsjedništva optužio partnere u vlasti, SDA i HDZ BiH, da žele izvršiti ekonomski državni udar. Objavili su kako najavljeno uvođenje novih propisa ,kojima će biti reguliran izbor upravnih i nadzornih odbora u javnim poduzećima, a koja su nesumnjivo protivna važećem Zakonu o gospodarskim društvima, DF smatra nezakonitim i ravnim ekonomskom državnom udaru.

''Predsjedništvo DF-a želi i ovim putem izraziti žaljenje da su rukovodstva HDZ-a i SDA čini se odlučila da, zbog uspostave političke kontrole nad jednim ili dva upravna i nadzorna odbora, dovedu u pitanje euroatlantsku budućnost BiH i put u EU i NATO'', priopćeno je iz DF-a.

Ministar energije, rudarstva i industrije Reuf Bajrović izjavio je smatra da Vladu ne drma kriza, a pogotovo da ne može "pasti".

"Želimo samo da se poštuje zakon, a oni (HDZ) žele da rade protuzakonito. A to ne može proći", poručuje Bajrović.

S druge strane, HDZ BiH je najavio da će zatražiti reviziju poslovanja svih javnih poduzeća, agencija i uprava u Federaciji BiH što je dovelo do prvog nesklada u vladi i do odgađanja sjednica, što je potvrdio i sam federalni premijer rekavši za FTV da u Vladi postoje nesuglasice oko sporne uredbe.

Nikola Lovrinović, zamjenik predsjednika HDZ-a, preko Nezavisnih novina poručio je kako Vlada FBiH sada ulazi "u vrlo čudnu situaciju".

"Sada oni koje vole optužiti HDZ da želi zagospodariti određenim resorima žele zadržati moć odlučivanja svojih ministara. Mi insistiramo da se ovo uredi zakonom, a ne ad hoc uredbama, kao i na međusobnom uvažavanju partnera koji su napravili vlast", poručuje Lovrinović.

Zamjenik predsjednika HDZ-a zaključuje da "novoformirana stranka za pola godine želi riješiti pitanja koja su u FBiH prisutna desetljećima".

"Prema tome, s ovakvom praksom treba prestati, trebamo sjesti za stol i pokušamo se dogovoriti. Uostalom, što je nenormalno u zahtjevu da čelne pozicije u JP imenuje Vlada, u kojoj sjede svi skupa", pita Lovrinović. 

Kopirati
Drag cursor here to close