Od početka godine

Vlada u Širokom Brijegu zasjedala samo devet sati

Vijesti / Flash | 19. 05. 2015. u 13:38 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čak i tamo gdje za to nije bilo apsolutno nikakvog razloga – kao u ŽZH recimo – proces postizbornog konstituiranja vlasti, trajao je (pre)dugo. Ni apsolutna dominacija zastupnika samo jednog političkog subjekta u Skupštini ŽZH i činjenica kako je za mandatara izabran predsjednik Vlade iz prethodnog četverogodišnjeg razdoblja nije pomogla da se imenovanje završi odmah po proglašenju izbornih rezultata. Navodi se to u izvještaju Centra Civilnih inicijativa o rezultatima monitoringa rada Vlade i Skupštine Županije Zapadnohercegovačke.

Drugi najlošiji rezultat 

Analizirajući prva tri mjeseca rada ove godine, CCI navodi kako se ovdašnji političari ponašaju kao da ih pobjeda na izborima iznenadi, pa umjesto da, kao ozbiljni politički subjekti, izborne rezultate dočekaju sa već gotovim kadrovskim i programskim i proračunskim rješenjima, oni kao da tek tad krenu razmišljati o stvarima koje su trebali davno pripremiti.

''Vlada ŽZH je u prvom kvartalu 2015. godine ostvarila drugi najlošiji rezultat u zadnjih pet godina, odmah iza prvog kvartala 2011. Samo devet sati rada na sjednicama i samo 37 utvrđenih mjera. Uspoređujući broj realiziranih zakona u razdoblju 1.1.2015.-31.3.2015., s odgovarajućim vremenskim razdobljima u prethodnim godinama, ponovo dolazimo do podatka kako je manje zakona nego u prva tri mjeseca 2015. godine realizirano jedino u prva tri mjeseca 2011. Utvrđeno je, naime, samo tri zakona'', navodi se u izvještaju.

I nova Vlada ŽZH, umjesto da nakon konačnog imenovanja izgubljeno vrijeme pokuša nadoknaditi intenzivnim radom na mjerama u svezi sa ključnim problemima građana, većinu svog vremena je posvetila – kadrovskim pitanjima. Analizirajući mjere koje je Vlada ŽZH razmatrala u ovom razdoblju, vidljivo je kako najveći broj mjera koje su razmatrane predstavljaju Rješenja, koja čine 35 posto svih razmatranih mjera, a odnose se na razrješenja i imenovanja. U tom kontekstu, CCI ističe potrebu široke javne rasprave I zakonskog reguliranja ove materije, koje će ograničiti utjecaj stranaka na zapošljavanje. Sadašnje stanje na komu se na gotovo sva radna mjesta u zemlji dolazi po stranačkoj liniji, a ne po stručnosti I sposobnosti, naprosto je neprihvatljivo i višestruko štetno.

Prekršeni zakoni 

CCI ističe kako Vlada ŽZH nastavlja lošu praksu iz prethodnog mandata, u kontekstu usvajanja godišnjeg programa rada.

''Vlada, u kontinuitetu, ne donosi godišnje programe svog rada sukladno poslovničkim rokovima, a u ostalima ih je donosila, uglavnom, sa takvim zakašnjenjem koje je potpuno obesmišljavalo funkciju godišnjeg programa rada – program za 2009, npr. usvojen je 31.7.2009. Sukladno navedenim, Program rada Vlade ŽZH za 2015. godinu, uopće nije razmatran na sjednicama u promatranom razdoblju''navodi CCI i ističe kako je Vlada je kasnila sa realizacijom svojih obveza u svezi proračuna.

Vlada Županije Zapadno hercegovačke, utvrdila je prijedlog proračuna ŽZH za 2015. godinu, 19.3.2015. godine, čime je prekršen Zakon o proračunima u Federaciji BiH, koji propisuje kako ''Nakon razmatranja od strane Vlade, premijer podnosi prijedlog proračuna za sljedeću godinu Parlamentu, najkasnije do 1. studenog tekuće godine za sljedeću fiskalnu godinu''.

CCI ističe kako novi saziv Skupštine ŽZH ni nakon pet mjeseci od izbora nije završio proces konstituiranja jer ni do isteka prvog kvartala 2015. godine, nije imenovala dopredsjedavajućeg Skupštine iz reda srpskog naroda.

Dugovi 

I skupština ŽZH je prigodom usvajanja dva najvažnija dokumenta za svoj nesmetan i efikasan rad, nastavila lošu praksu prethodnog mandata tako što program rada nije usvojila u poslovnikom određenom roku, a prekršila je i Zakon o proračunima Federacije BiH.

''Struktura proračuna govori o ozbiljnosti problema s kojim se suočava ŽZH. U 2015. godini planirana sredstva za otplatu duga iznose 5.308.000 KM, što je u odnosu na 2014. godinu povećanje za 1.058.000 KM. (Ukupni dug sa 31. prosincem 2014. godine je iznosio 22.234.755,42 KM). Izdatci za bruto plaće i naknade iznose 45.88.684 KM što čini oko 60 posto ukupnog Proračuna za 2015. godinu. Proračun nema razvojni karakter i ne predviđa ozbiljno stimuliranje razvojnih projekata I značajnija ulaganja u realni sektor'', navodi CCI i dodaje kako je jedan od ozbiljnih problema i donošenje proračuna na netransparentan način.

U izvještaju se na navodi i kako početak 2015. za Skupštinu ŽZH nosi i pozitivne pomake te da je trenutni saziv realizirao više mjera nego prethodni u prvim tromjesečjima svih godina mandata ukupno.

Ima i pozitivnih stvari 

''Realizacija zakona u prva tri mjeseca 2015.godine, u odnosu na prva tromjesečja prethodnog mandata, bolja je za sve godine osim posljednje, 2014., kada su u potpunosti realizirana četiri zakona (dok su u prvom tromjesečju 2015.godine u potpunosti realizirana tri a djelomično – u nacrtu – još jedan zakon).

CCI upozorava kako je na kraju 2014. godine, prema podacima Federalnog Zavoda za statistiku, u ŽZH je evidentirano 16.608 zaposlenih osoba, dok je broj nezaposlenih dosegao skoro 11 000.

''U ŽZH ima i pozitivnih stvari – samo što one nemaju veze sa vlašću. U 2014. Godini pozitivan prirodni priraštaj u Federacije BiH, osim u Tuzlanskom, zabilježen je još samo u Županiji Zapadno hercegovačkoj. I to usprkos činjenici kako je odnos vlasti u ŽZH, prema porodiljama, označen kao maćehinski, da su proračunska sredstva za rodilje nedovoljna, a naknade isplaćuju sa višemjesečnim kašnjenjem, da je ŽZH jedna od županija koja ne isplaćuje dječji doplatak, i da od ozbiljnih oblika stimuliranja nataliteta I ostanka mladih u ovoj županiji nema ništa'', navodi se u izvještaju CCI-a.

Kopirati
Drag cursor here to close