Žele odluku van snage

Vlada RS-a ne prihvaća odluku o popisu - to su manipulacije

Vijesti / Flash | 20. 05. 2016. u 15:20 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Republike Srpske (RS) ne prihvaća odluku Agencije za statistiku BiH o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva iz 2013.godine i traži da se ona stavi izvan snage, izjavila je entitetska premijerka Željka Cvijanović.

Istaknula je da je entitetska vlada danas na sjednici izrazila protivljenje zbog te, kako je navela, jednostrane odluke Agencije za statistiku BiH.

Cvijanović je medijima kazala da je odluka Agencije donesena bez konsenzusa, čije će posljedice biti netočni rezultati popisa, a da RS, kako kaže, za buduće planove i aktivnosti treba upotrebna vrijednost podataka, a ne falsifikat.

I nakon sjednice entitetske vlade je priopćeno da izvršna vlast u RS-u smatra da je Jedinstveni program, kojeg je 18. svibnja 2016. godine odlukom usvojio direktor Agencije za statistiku BiH, u suprotnosti sa Zakonom o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine te ga, kao takvog, ne prihvaća i zahtijeva da se stavi izvan snage.

Od Zavoda za statistiku RS-a se traži da, s ciljem 'sprječavanja daljnjih nepravilnosti i manipulacija u Popisu, sudjeluje u aktivnostima vezanim za obradu i objavu rezultata Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova iz 2013. godine, u skladu sa Zakonom".

Podsjetimo, entitetski predsjednik Milorad Dodik rekao je da Republika Srpska neće priznati popis stanovništva, nakon odluke direktora Agencije za statistiku BiH Velimira ?ukića te će u kontinuitetu osporavati svaku bazu kojom se takav popis pokušava nametnuti.

Inale, direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić pri donošenju programa je rekako kako je novi jedinstveni program uređen prema preporukama IMO tima  a sporne popisnice, njih 196.000, ostaju kao rezidenti'

Kopirati
Drag cursor here to close